П`ятниця, 29.03.2024, 04:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 13
Івано-Франківськ – в контексті популяризації й залучення туристів –  різноманітні чиновники міста й області люблять називати «європейським містом» і «воротами в Карпати». А «воротами в місто» можна вважати залізничний та автобусний вокзали, Привокзальну площу й привокзальний сквер. Адже це перше, що бачать гості Івано-Франківська, прибуваючи до нього потягами й автобусами. Вокзалу і Привокзальній площі ще пощастило, бо наприкінці 90-х років минулого століття вони зазнали реконструкції. А ось про привокзальний сквер забули.

СКВЕР занепав, перебуває в жалюгідному, непривабливому стані, який аж ніяк не прикрашає європейський Івано-Франківськ. Тим більше напередодні ювілейної 350-ї річниці з часу заснування міста…
Привокзальна територія досить специфічна. Тут завжди багато машин, громадського й транзитного транспорту, місцевих та приїжджих людей. Чимало кіосків, біля яких процвітає й несанкціонована торгівля.
Сюди немов магнітом притягує батярів, злодюжок, ... Читати далі »
Переглядів: 1101 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Чотири доби, починаючи з минулої п’ятниці, в місті вирувала стихія. В ці дні спостерігалося посилення північно-західного вітру до 13-18 метрів за  секунду, а окремі шквалисті пориви сягали 22 м/с. Вітер наробив чималих збитків міській господарці.
Як повідомила начальник служби оперативного реагування Тетяна Клочко, перед стихією не встояло 31 дерево. Два з них впали на автомобілі. Також вітер познімав частину покрівель на 15 будинках. Найбільше постраждали два будинки на вулицях Гординського і Мазепи. У шести будинках пошкоджені балконні рами та повибивані шибки на сходових клітках. Через обриви ліній електромереж і короткі замикання знеструмлювались 20 трансформаторних підстанцій ДП «Міськсвітло». Третина міста перебувала без зовнішнього освітлення. Лінії міського району електромереж вітер не пообривав, але РЕМ у ці дні зафіксував 41 так зване окреме погашення, переважно в будинках приватного сектора.
Більшість робіт з ліквідації наслідків стихії комунальні служби вже викон ... Читати далі »
Переглядів: 883 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Світлана Оришко,
депутат міськради, ВО «Свобода»


Прикарпаття ніколи не вважалося шаховою областю.  За Радянського Союзу у нас не було жодного майстра спорту, можливо, далась взнаки закритість регіону  як військового містечка. За роки незалежності України в Івано-Франківську встигли виховати дев’ять майстрів спорту та п’ять майстрів міжнародного класу. Зараз шахісти радіють своїм високим здобуткам та нарікають на відсутність належної тренувальної бази. 
Міський дитячий шаховий клуб «Дебют» відкрили навесні 1994 року. Вже у 2002-му Івано-Франківська міськрада прийняла рішення передати клубу приміщення на вул. Незалежності 152-Б.
Будівля була «безхозна». У той час 63-й завод передавав на баланс міста будинки у мікрорайоні «Майзлі», ЖЕК не захотів брати під опіку клуб, бо не мав достатньо коштів для його утримання. Дев’ять років клуб підпорядковується управлінню освіти МВК.
«Дебют» розташований у дворі, серед будинків, приміщення важко назвати б ... Читати далі »
Переглядів: 943 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

На сьогоднішній сесії міськради обласного центру планується розглянути питання щодо заборони вивішування прапорів неіснуючої держави – Радянського Союзу – під час відзначення будь-яких свят. Про це повідомив міський голова Віктор Анушкевичус на вчорашньому брифінгу.

«Ми шануємо і будемо шанувати пам’ять тих фронтовиків, які визволяли нашу землю від фашистської окупації. Але ми не будемо шанувати тих, хто під вищезгаданим серпасто-молоткастим червоним прапором вбивав та катував українців», – заявив мер.
Пан Анушкевичус також висловив обурення недавніми заявами першого секретаря Івано-Франківського обкому КПУ Володимира Стули щодо екстремальних умов роботи їхньої парторганізації на Прикарпатті. За його словами, варто нагадати В.Стулі, в яких умовах жили українці за панування комуністичстичного режиму, і що тоді не те що робота, а й саме існування будь-яких політичних партій, окрім комуністичної, було неможливе. А також те, що комуністичним режимом були вбиті, замо ... Читати далі »
Переглядів: 875 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Набув чинності вирок Коломийського міськрайонного суду у кримінальній справі, яку розслідували органи прокуратури за матеріалами СБУ в Івано-Франківській області стосовно двох осіб, що були затримані на хабарі у 32 тис. гривень.
Встановлено, що у травні минулого року начальник лінійного пункту міліції на станції Коломия Львівської залізниці разом з начальником вагонного депо тієї ж станції вирішили "нагріти руки”, обібравши працівника депо, якого впіймали при спробі вивезти з території 150 кг металобрухту – залізних пружин, що відпрацювали свій термін. Працівника залякали кримінальною відповідальністю і звільненням з роботи та зажадали хабара у сумі 5 тис. доларів США. Службові обов’язки міліціонера водночас диктували йому скласти протокол про адміністративне правопорушення, адже сума крадіжки складала 300 гривень, що на день скоєння порушення каралося незначним штрафом.
Чоловіку не вдалося зібрати вказану суму за один раз. Хабар передавав у два заходи. Спочатку приніс 11 тис. г ... Читати далі »
Переглядів: 808 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

У вівторок голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк провів прес-конференцію для представників ЗМІ області, під час котрої розповів про соціально-економічний розвиток нашого краю. За його словами, за підсумками роботи у першому кварталі Івано-Франківська область має приріст виробництва у розмірі 28,4%. «Для простих людей це дає те, що ми будемо мати субвенцію на будівництво об’єктів соціально-культурного призначення у розмірі 45 мільйонів гривень. Кошти будуть розподілятися у відсотковому відношенні по районах», – зауважив Михайло Вишиванюк.
Також голова ОДА зазначив, що завдяки Міністерству екології вже виділено 115 мільйонів гривень на вирішення екологічних проблем у Калуші. Проте основну увагу голова ОДА все-таки звернув на землю. Під час засідання ради регіонів, котра відбулася в понеділок у Львові під головуванням Президента України Віктора Януковича, йшлося і про підготовку до весняно-польових робіт. «У нашій області вона йде організовано, проблем немає. ... Читати далі »
Переглядів: 928 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Під тиском аргументів міськрада відмінила нещодавні рішення

На позачергову сесію Івано-Франківської міської ради у вівторок, 12 квітня, були винесені два питання. Перше з них стосувалося прийнятого 25 березня рішення міськради «Про питання ефективного управління корпоративними правами територіальної громади м.Івано-Франківська у господарських товариствах», дію якого зупинив своїм розпорядженням міський голова Віктор Анушкевичус. А друге – резонансного рішення виконавчого комітету від 5 квітня, що передбачало скорочення часу перевезення без обмежень пенсіонерів міськими автобусами з 6-ти до 3-х годин, на яке надіслав протест прокурор міста Володимир Янко. З обидвома цими питаннями депутатський корпус, дисциплінований «свободівською» більшістю, справився за якусь годину.

Перерваний політ

Спершу міські обранці у короткому викладі вислухали аргументи міського голови  про те, чому він зупинив дію їхнього ріше ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Перед прем’єрою вони воліли говорити про наболіле

Вже вкотре шанувальникам театрального мистецтва нашого міста Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка дарує свіжу прем’єру на малій сцені. Цього разу над постановкою працювала київський режисер Олена Шапаренко. Результатом тривалої праці пані Олени та добре знаних франківських акторів стала вистава «Vivat women!»


Дивовижно, адже майже кожен актор, котрий гратиме у виставі, вперше у своїй кар’єрі стикається із «прискіпливістю та заглибленням у матеріал жінки-режисера». Крім того, як зауважила сама режисер, актори вийдуть до глядача у творчому пошуку. Постановка «майже комедії» зроблена так, що у виставі немає головних і другорядних ролей. Навіть мовчазні персонажі є повнозначними героями. Цікавим було вирішення афіш для цієї вистави – чотири жіночі персонажі зображені на картах. Кожна із них – одна із чотирьох да ... Читати далі »
Переглядів: 918 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

З 16 до 26 квітня в Івано-Франківську перебуватиме київський цирк «Корона», котрий єдиний в Україні представляє шоу на льоду. Напередодні його директор Сергій Кабаков ознайомив місцевих журналістів із специфікою цьогорічної циркової програми.

«Ми щороку возимо по Україні різноманітні програми, а тепер вирішили здивувати шанувальників циркового мистецтва справжнім шоу на льоду, – каже пан Сергій. – Цей проект ми запустили в дію тільки наприкінці лютого і вже встигли побувати з гастролями у Мукачевому та Ужгороді».
Розповів керівник цирку і про сам лід. Його спеціально привезли зі Сполучених Штатів. Перед початком циркової вистави його виставлятимуть листами. Директор цирку заспокоює, що лід не є холодним, бо він синтетичний. «На такому льоду можна працювати в різну погоду, навіть при плюс 30. Єдина перевага цього льоду – він не тане», – зауважує пан Сергій.
Циркова вистава триватиме дві з половиною години. За цей час можна буде насолодитися різними акробатични ... Читати далі »
Переглядів: 1269 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Люди миють вікна, білять бордюри, підмітають двори, оновлюють гардероб, скуповують різні ласощі… Великодні свята вже на носі. Ще один передвеликодній «обов’язок» кожного свідомого галичанина – висповідатись. Черги до храмів з кожним днем більшають і густішають.

Не висповідаєшся – паскою вдавишся
Так говорять у народі. Хтось іде до храму, бо відчуває істинну потребу очистити душу. Але є й такі, для кого сповідь – це не більш як обов’язковий ритуал перед Великоднем, щоб перед батьками не було соромно і сусіди скоса не поглядали.
Щоб встигнути висповідатись до ранкової служби, о 6-й ранку стою на порозі храму. Незважаючи на ранню годину, у церкві людно й душно. Дві довжелезні шеренги людей... Тут і старші люди, і діти, і чимало молоді. «Сьогодні шестеро священиків сповідають, сподіваємось за дві-три години встигнемо і посповідатись, і причастя прийняти», – розмовляють дві молодички, що стоять попереду мене.
Чим ближче підходить моя черга, то якийсь ... Читати далі »
Переглядів: 1765 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Минулої неділі доводилося боротись не тільки з суперником

Другий тур обласного чемпіонату проходив за важких погодніх умов – невисокої температури повітря, шквального вітру та подекуди дощу зі снігом. Втім примхи небесної канцелярії не завадили фаворитам довести свою силу. Несподівано завершився лише матч в обласному центрі між «Нікою-Динамо» та «Придністров’ям». Але погода тут ні при чім. Суперники зустрічалися ще посеред минулого тижня.


"Ніка-Динамо" – "Придністров'я" – 2:0 (Басараб, 41, Мединський, 81 – Д.Гуменяк, 15). Попереджені: Соколовський – Качан, Синишин, Шифир, Вікарюк. Арбітр – Луцан. 200 глядачів. Юнаки – 0:2.
Тлумачани, які в стартовому турі впевнено перемогли чинного чемпіона – «Карпати» (3:0), недовго спочивали на лаврах. Вже за кілька днів їх окропила ковшем холодної води юна поросль «Ніки», котра не перемагала з серпня минулого року! Тоді, зауважимо, від «Ніки» дісталося яремчанським «Карпата ... Читати далі »
Переглядів: 896 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Рогатинський район останнім часом постійно передував за кількістю учасників районного чемпіонату і першості. Щоправда, торік його незначно випередили сусіди-галичани – 41 проти 39 колективів. І ось на старті сезону-2011 рогатинці взяли нову висоту – у двох лігах змагаються 44 команди!
Богородчанський р-н. 2 тур. Гринівка-Нивочин – Ст. Богородчани – 1:4. Маркова-Бабче – Космач – 4:4. Горохолина – Росільна – 5:3. Дзвиняч – Грабовець – 4:0. Іваниківка – Солотвин – 5:0. Глибоке-Хмелівка – Старуня – 0:0. Підгір’я – Саджава – 1:4. Богородчани – вихідні. Матч 1 туру. Солотвин – Дзвиняч – 0:3.
Становище команд
    І    О    М
Дзвиняч     2    6    7-0    Саджава    2    6    8-2
Старуня    2    4    2-0
Космач    2    4    7-6
Іваниківк ... Читати далі »
Переглядів: 826 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Стартує друга ліга
В цьому сезоні другий дивізіон обласного футболу нараховуватиме 11 або 12 команд, які змагатимуться в одній зоні.
Порівняно з минулим сезоном 2 ліга втратила команди з Заболотова, Рожнева, Верховини та ДЮСШ-3 з обласного центру, пішли на підвищення брошнівчани і делятинці. Натомість маємо чотирьох новачків – Тисменицю, Побережжя, Отинію і Микитинці (Івано-Франківська міськрада) та команду Калуша, яка вибула з 1 ліги. 12-м учасником може стати команда Угорник (Івано-Франківська міськрада). 
В 1-му турі зустрічаються «Карпати» Кути – «Гуцульщина» Косів, «Хутровик» Тисмениця – ФК «Калуш», «Дністер-Рітас» Побережжя – ФК «Отинія», ФСК «Микитинці» – ФК «Обертин», «Карпати» Болехів – ФК «Сваричів», «Колос» П’ядики – вихідний (або ж гратиме з Угорниками).

У фіналі «Колос» і «Кремінь»
Цієї суботи на стадіоні «Рух» відбудеться фінальний матч 7-го розіграшу Кубка чемпіонів міст і районів Івано-Франківщини. В ньому зійдуться насильніші ком ... Читати далі »
Переглядів: 1038 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

«Енергетик» представив нового тренера

Позавчора оголошено про чергові пертурбації на тренерському містку бурштинського «Енергетика». Новим, вже п’ятим у сезоні, наставником команди став львів’янин Богдан Блавацький. Прикарпатським шанувальникам футболу він відомий своєю роботою в «Прикарпатті» та «Спартаку».


Плани керманичів бурштинців щодо зміни тренера не порушила навіть суботня перемога команди в гостьовому поєдинку з армянським «Титаном». Дебютант 1 ліги став просто фатумним клубом для наставників «Енергетика». Нагадаємо, що саме після зустрічі цих команд в 1 колі («Титан» переміг у Буршині – 2:0) подав у відставку Микола Пристай. І почалося! Роман Покора, Михайло Савка, Сергій Пташник...   
Серед можливих претендентів на місце головного тренера «Енергетика» Блавацького називали ще в грудні, після переїзду Савки у «Чорноморець». Але тоді щось не склалося. 47-річний Богдан Блавацький не був ... Читати далі »
Переглядів: 732 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Їдемо у Львів
Перший етап футзального чемпіонату країни франківський «Ураган» завершив на другій сходинці. Це з’ясувалося після того, як львівська «Енергія-Тайм» обіграла вдома харківський «Локомотив».
Відтак на чвертьфінальному етапі плей-офф франківцям доведеться суперничати з львівським ТВД. Серія до трьох перемог стартує сьогодні у Львові. Там таки завтра відбудеться матч №2. Продовження серії – за тиждень. В Івано-Франківську команди вийдуть на майданчик 21-го, а за потреби ще й 22 та 23 квітня.
В інших матчах стартового етапу плей-офф зустрінуться: ПФС – «Енергія-Тайм», «Моноліт» – «Локомотив» і «Кардинал-Рівне» – «Єнакієвець».
Чемпіонат України. Вища ліга. 22 тур. 9 квітня. ПФС – «Єнакієвець» – 3:6. «Енергія-Тайм» – «Локомотив» – 3:0. «Кардинал-Рівне» – ТВД – 6:5. «Ураган» – «Шахтар» – +:-.
Становище команд
    І     В     Н     П     М &nb ... Читати далі »
Переглядів: 1048 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

У понеділок завершується І етап чемпіонату країни у чоловіків. Результати останніх поєдинків схиляють до думки, що команди на фініші ведуть не стільки спортивну, скільки тактичну боротьбу, «підбираючи» суперників у плей-офф. Відтак спрогнозувати висліди матчів двох останніх турів майже неможливо.
«Говерла» завершальні матчі першого етапу проведе на Дніпропетровщині. Завтра франківці гратимуть з «Дніпром-Азотом», а в неділю – з «Дніпром». Після матчів вівторка коло можливих суперників «Говерли» у чвертьфіналі плей-офф, по суті,  звузилося до двох клубів – «Миколаєва» і «Ферро-ЗНТУ».     
Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. 6-8 квітня. «Говерла» – «Миколаїв» – 78:80 (Г: Сонсон і Ульянко – по 15 очок). «Дніпро» – «Азовмаш» – 81:72. «Дніпро» – «Ферро-ЗНТУ» – 84:71. «Будівельник» – «Дніпро-Азот» – 73:72. «Донецьк» – «Кривбасбаскет» – 98:53. «Галичина» – «Миколаїв» – 79:83. 12 квітня. «Будівельник» – «Київ» – 98:58. «Кривбасбаскет» – «Дніпро» – 83:73. ... Читати далі »
Переглядів: 840 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)

Кілька місяців тому у соціальній мережі Фейсбук розпочався своєрідний рух активістів, які прагнуть домогтися того, щоб в Івано-Франківську з’явився новий сучасний Палац спорту. Це питання віддавна є актуальним і доволі болючим для нашого міста, особливо в світлі останніх досягнень команд в ігрових видах спорту.
«Останнім часом ми не раз чули від президентів місцевих клубів про можливість інвестування коштів у цей проект, а від представників влади – про потрібність зведення сучасного спортивного комплексу. Є можливість, але немає порозуміння. Саме тому портал sport.if.ua бере на себе місію кураторства тієї ініціативи, яку започаткували самі франківчани в Інтернеті. Від сьогодні кожен бажаючий може зайти на сайт і у відповідному розділі залишити своє ім’я та прізвище, долучившись до цього руху. Ми не розділяємо це питання на політичні чи економічні складові і воно буде звучати  як на виборах чи референдумі: чи потрібен Івано-Франківську новий сучасний Палац спорту?» – повідомив ... Читати далі »
Переглядів: 882 | Додав: bond | Дата: 13.04.2011 | Коментарі (0)