Вівторок, 19.03.2024, 07:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 17
НепРУХа
Міський стадіон будують уже чверть століття

Пізньої осені 1986 року з товаришем завітали на центральний стадіон. Сезон вже завершився, але для нас, школярів, безмежно закоханих у футбол, арена була місцем своєрідного паломництва, куди ми навідувалися і в дні проведення матчів, і просто так. Несподівано там, де ще недавно збиралася найгаласливіша публіка і росли високі тополі, нам відкрилося стометрове провалля. Невідомо куди поділася трибуна! Так стартувала реконструкція міського стадіону...


Втім, чверть століття тому ця споруда ще не належала містові. Нею опікувався завод «Позитрон», а стадіон мав назву «Кристал» (за іменем заводського спортклубу). Арена і футбольна команда перейшли до підприємства у 1981 році від товариства «Спартак», бюджет якого не витримував навантаження: «червоно-білі» у рамках першолігової першості СРСР борознили неосяжні простори «від Москви і до окраїн» ... Читати далі »
Переглядів: 1032 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Політична воля, чи дежавю

Олексій Войтичук,
депутат міськради, фракція ВО «Свобода»


…Ось і цього разу охоплює дивне почуття ледь забутого дежавю. Знову активна підготовка до ще не зрозумілих виборів і знову така ж активна, і на всіх рівнях, «кампанія» реформування системи органів місцевого самоврядування.
Маючи можливість працювати як депутатом, так і безпосередньо у виконавчих структурах ОМС з 1996 року, переживаю вже п’яту – на всіх фронтах – глобальну перебудову системи місцевого урядування. Її вдосконалення, наповнення новим змістом, матеріальним підґрунтям і т.д., і т.п. з її такою самою тихою «починою у бозі».
На моїй депутатській пам’яті справді революційною стала хіба що система формульного підходу до формування місцевих бюджетів і то на рівні міст обласного значення з подальшими «громогласними» обіцянками її доопрацювання та вдосконалення. Сама ідея формульних розрахун ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

«Разом для Європи»
Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус взяв участь у форумі «Разом для Європи», який відбувся у Києві в рамках співпраці Україні–Німеччина. Основна мета проекту – максимально використати можливості, які ЄВРО-2012 надає Україні, і збільшити величину інвестицій в нашу державу та прибуток від них.
Співробітництво України і Німеччини розвивається в напрямках: «Енергоефективність в будівлях», «Партнерська програма по майбутньому водних ресурсів», «Енергія та енергоефективність», профілактика ВІЛ-СНІДУ, «Чесна гра» (розвиток молоді через футбол), «Підвищення якості муніципальних послуг» та ін.
Віктор Анушкевичус презентував досвід нашого міста у сфері енергоефективності та енергозбереження, «акцентувавши увагу на підвищення ефективності використання енергоносіїв в міських бюджетних будівлях з одночасним покращенням умов комфорту для перебування в них відвідувачів», – інформує сайт міськвиконкому.  ... Читати далі »
Переглядів: 744 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Одну прибудову зносять…

Знесення незаконної прибудови розпочали минулого тижня комунальники поблизу кінотеатру «Космос». Свого часу перший заступник міського голови Зіновій Фітель заявляв, що на цю подію запросить журналістів і телебачення, адже це перший випадок, коли в Івано-Франківську дійсно зносять незаконну прибудову. «Ми покажемо, що в місті є влада», – говорив тоді перший віце-мер. Але процедуру довший час відкладали. За рік, який минув з часу постанови суду про знесення добудови, її власник так і не спромігся самостійно розібрати цю споруду. Хоча знову пообіцяв, що впродовж тижня це зробить. Комунальники повірили, демонтаж припинили. А даремно. Цього вівторка заступник міського голови Микола Саєвич зобов’язав своїх підлеглих розпочату справу таки довести до кінця й розібрати стіни капітальної незаконної прибудови.

…друга росте
... Читати далі »
Переглядів: 925 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

В Івано-Франківську буде сирена
Управлінням з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Івано-Франківської облдержадміністрації 18 листопада 2011 року о 14 годині буде проведено перевірку обласної системи централізованого оповіщення із запуском сирен та передачею мовної інформації по обласному радіомовленню і вуличних гучномовцях. Почувши довгий уривчастий сигнал сирен, мешканцям області необхідно включити радіоточки і радіоприймачі на хвилі першої програми державного радіомовлення та прослухати навчальну інформацію про порядок дій населення. При позаплановому включенні сирен і передачі по радіомовленню та гучномовцях інформація може мати зміст про загрозу або виникнення різного виду надзвичайних ситуацій.
Переглядів: 747 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Крапку поставить суд?

Івано-Франківський міськвиконком не підтримав проект рішення про скасування пільгових перевезень без обмежень з 10 до 16 години і запровадження натомість п’яти обов’язкових місць в автобусах міських маршрутів для перевезення пільгових категорій пасажирів впродовж дня. Приватні перевізники діями міської влади, яка, за їхніми словами, самоусунулась від вирішення проблеми з перевезеннями пільговиків, не задоволені й мають намір відстоювати свої інтереси щодо відшкодування втрат за пільгові перевезення уже в суді.
Негласне протистояння перевізників і міської влади триває досить довго. У зв’язку з подорожчанням  запчастин та експлуатаційних матеріалів, зростанням різноманітних відрахувань чимало міських автобусних маршрутів стали нерентабельними і збитковими, стверджують перевізники. Вони розуміють, що піднімати тариф на перевезення за теперішніх умов недоцільно, бо пасажири просто не сідатимуть в автобу ... Читати далі »
Переглядів: 1226 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Смітникові війни

Справжнісінька війна точиться довкола одного із смітників на вулиці Пулюя в обласному центрі: люди не згідні із новим місцем, яке інспекція з благоустрою міста відвела для чотирьох сміттєвих контейнерів. Із цим важко не погодитись: неоковирні металеві ящики стоять тепер прямісінько на дитячому майданчику за чотири-п’ять метрів від гойдалок та пісочниці. Рано-вранці людям, котрі поспішають на роботу, під ноги летить сміття, яке із контейнерів викидають безхатьки. Матусі, гойдаючи малечу, теж змушені насолоджуватися виглядом смітника та «ароматами», які чути від нього. Літнім людям, котрі сидітимуть вечорами на двох лавочках на цьому ж таки майданчику, доведеться звикати до товариства бомжів та приблудних псів, котрі шукатимуть собі поживу поблизу брудних контейнерів.

Все це нагадує театр абсурду: на обладнання дитячого майданчика – до речі, одного на три п’ятиповерхівки – міська влада не виділила ... Читати далі »
Переглядів: 869 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Батареї просять тепла, а тепловики – грошей
Після вручення рахунків за опаленя кількість скарг мешканців на холодні батерії збільшилась.
Про це повідомила начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко. За її словами,  до служби надійшло 39 скарг на відсутність опалення та 27 скарг на ненормативну температуру в помешканнях. «Мешканці вимагають гарячих батарей», – підсумувала Т.Клочко.
«Сезон ми почали нормально, а зараз виникають проблеми, – коментує ситуацію в.о. директора «Теплокомуненерго» Руслан Гайда. – Кожен день десь щось виходить з ладу. Ми постійно в процесі ремонтів». Водночас він повідомив, що на виробництво тепла підприємство використало газу на 10 мільйонів гривень, споживачам виставило рахунків за опалення на 12,5 млн., а вони за надані послуги заплатили лише 2 млн. 500 тис. грн.
Такий стан справ з розрахунками за опалення може призвести до того, що Івано-Франківську зменшать ліміти на газ, – попереджає заступник міського го ... Читати далі »
Переглядів: 886 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (1)

СРСР: свободівська рада союзу не рада

На вимогу 32 депутатів у вівторок відбулася 16-та позачергова сесія міськради. За відсутності міського голови, який перебуває у відпустці (саме в цей день у нього був день народження), сесію вів секретар міськради Руслан Марцінків. Чотири питання порядку денного депутати розглянули за одну годину.

Довгі політдискусії…
Найбільша дискусія розгорілася довкола звернення до державних органів влади щодо занепокоєння перемовинами про вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном та внесення змін до рішення попередньої сесії міськради про спільне виїзне засідання місцевих рад 1 грудня в Києві.
У своїй доповіді Р.Марцінків наголосив, що вступ України до Митного союзу практично унеможливить її подальшу євроінтеграцію і членство в Європейському союзі. За його словами, саме це питання зараз є найнагальнішим і, в разі його розгляду Верховною Радою міські ра ... Читати далі »
Переглядів: 950 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Анатолій Гриценко:
«Європейський вибір – питання внутрішньої політики України»


Європейський вибір – це насправді питання не зовнішньої, а внутрішньої політики, внутрішніх економіки та юстиції, прозорості влади і всього іншого. В цьому переконаний голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

В ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV політик зазначає, що для того, аби піднятися до європейських стандартів, українцям потрібно відчути себе громадянами та відповідно тиснути на владу. По-іншому не буває. В Європі немає Черновецьких-мерів, там такі не приживаються в принципі. Місцеве самоврядування, там – це місцеве самоврядування і той, хто вкрав мільярди, буде сидіти у в’язниці. Ангела Меркель, канцлер Німеччини, жила у власній квартирі до того, як стала канцлером, живе в ній зараз і, очевидно, після того, як піде з цієї державної посади, також там житиме. Так сам ... Читати далі »
Переглядів: 830 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Крок до патріархату
Івано-Франківськ матиме свою митрополію


Минулого тижня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук оголосив про утворення трьох нових митрополій, серед яких має бути й Івано-Франківська митрополія із осередком в обласному центрі Прикарпаття. Вже 13 грудня Блаженніший Святослав завітає до столиці Прикарпаття, де й зачитає відповідний декрет про таке рішення Синоду УГКЦ.


До складу Івано-Франківської митрополії має увійти ще й Коломийсько-Чернівецька єпархія. Митрополитом Івано-Франківським стає владика Володимир Війтишин, а його теперішній колега Микола Сімкайло вже після 13 грудня буде йому підпорядковуватися і разом з ним дбати про життя митрополії, але на тих же правах, що й дотепер – єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії. Митрополії будуть наділені особливими правами. Відтепер на рівні митрополій можуть проводитися синоди, котрі сам ... Читати далі »
Переглядів: 1400 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Нами управляють люди другого або посереднього рівня здібностей

 «Кілька днів тому до мене в резиденцію навідалось двоє гостей: пан Мирослав Давидів та Микола Ладовський, які передали дуже цікаву книжку під заголовком «Українська національна ідея та концепція особистісного буття», авторства непересічного письменника і глибокого знавця справи Володимира Сабадухи. Вона дуже зацікавила мене, хоч я багато різних книжок перечитав у своєму житті. Однак такої логічної, джерельної і змістовної праці на тему «концепції основи новітньої української ідеї не стрічав», – так розпочав свою розповідь єпископ-емерит Івано-Франківської єпархії УГКЦ Софрон Мудрий, характеризуючи працю автора.

11 листопада в приміщенні Народного дому ВУТ "Просвіта" відбулася презентація книги кандидата філософських наук з Луганська Володимира Сабадухи  «Українська національна ідея та концепція особистісного буття” (ініціатором виступала ГО ... Читати далі »
Переглядів: 903 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Алла Пасс:
«У мене є вірний коханець – робота»


Алла Пасс – кореспондент ТСН студії «1+1», успішна й публічна в Івано-Франківську жінка. Нагороджена  відзнакою «За заслуги перед Прикарпаттям». Нещодавно отримала звання «Заслужений журналіст України».
 Бути кращою завжди, в будь-якому віці, за будь-яких обставин, залишаючись при цьому порядною людиною, – таке кредо Алли.


– Як ти потрапила на телебачення?
– Почалося все з театру. Ще у школі я ходила у театральну студію «Синя птаха» при Будинку офіцерів. Там опанувала риторику, мені поставили голос. І я бачила себе великою актрисою і тільки на великій сцені. Але моя мама консерватор і категорично  сказала: «Мені артистів вдома не потрібно. Здобудь класичну гуманітарну освіту, а тоді час покаже». Моє виховання не дозволяє мені ігнорувати батьківське слово. Так я стала студенткою ін’язу університету імені Стефаника. ... Читати далі »
Переглядів: 2751 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Вічно голодний і напівсонний

Такий образ «бідного» українського студента, якому завжди не вистачає скромної стипендії на булочку. Та й стипендію зараз отримує скоріше меншість, ніж більшість. Тому всі «університетські» витрати дітей покладаються на батьків. У день професійного свята українських спудеїв ми заглянули у їхні гаманці і спробували дізнатись, скільки ж коштує прикарпатський студент-2011?

Контракт чи бюджет

Сьогодні вища освіта – це не тільки перспектива для відмінників та «хорошистів», її може здобути навіть кожен двієчник. У якого є гроші, звичайно. З кожним роком кількість держзамовлень зменшується, натомість розширяються грані контрактної форми навчання. Абітурієнтка Олена розповідає, що найбільше її вразив порядок зарахування – перевагу мали ті, чиї батьки могли одразу заплатити вказану суму за рік навчання на юридичному факультеті – понад 8 тис. грн. Звичайно, батькам бюджетників легше ... Читати далі »
Переглядів: 1270 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Знову «Карпати»!
Спершу – Яремче, торік – Печеніжин, а тепер – Коломия


Вп’яте поспіль чемпіоном області стала команда під назвою «Карпати». Попри те, що це футбольне ім’я надзвичайно популярне у наших краях, до зазначеної нами серії карпатівці ставали найсильнішими лише одного разу – в далекому вже 1968 році перемогли… ті ж таки коломияни.

Втім, сьогоднішні коломийські «Карпати» і ті, кінця шістдесятих, не мають нічого спільного. Та команда представляла лісокомбінат, а нинішня – по суті, приватна структура. Окрім «Карпат», титул чемпіона Івано-Франківщини здобували також коломийські «Іскра» (1954), «Буревісник» (1956) і «Покуття» (1991). Донедавна до числа чемпіонів зараховували також «Молнію» (1945), однак достовірної інформації щодо неї немає.
Отож, чемпіонське звання повернулося до міста над Прутом рівно через два десятиліття. Навіть у 1996 році, коли «Покуття» вибороло (саме вибороло) право участі в чем ... Читати далі »
Переглядів: 869 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Бронзовий «Нафтохімік»
Завершився чемпіонат України серед жінок. Калуський «Нафтохімік-ПНУ», що повернувся у лоно змагань після дворічної перерви, посів третю сходинку.
Це вже четверта «бронза» калушанок за час виступів на всеукраїнському рівні. Нагадаємо, що у 2007 році команда виборола найвищий комплект нагород.
Жінки. Чемпіонат України. 13 тур. 30 жовтня. "Ятрань" Умань – "Житлобуд-1" Харків – -:+. "Атекс" Київ – "Донеччанка" Донецьк – 0:4. "Легенда" Чернігів – "Родина" – 5:0. "Іллічівка" Маріуполь – "Нафтохімік-ПНУ" Калуш – 1:0. 14 тур. 13 листопада. "Родина" – "Ятрань"  – +:-. "Іллічівка" – "Атекс"  – 2:1. "Житлобуд-1" – "Донеччанка" – 4:0. "Нафтохімік-ПНУ" – "Легенда"  – 1:0.
Становище команд
    І     В     Н     П           М       О
„Житлобуд-1”    14  &nb ... Читати далі »
Переглядів: 873 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Скуштуємо спагетті?

Сьогодні в італійській Падуї стартують матчі елітного раунду Кубка УЄФА у групі D. Суперниками івано-франківського «Урагану» у боротьбі за єдину перепустку до «фіналу чотирьох» будуть італійські «Монтесільвано» і «Марка», а також словацький «Слов-Матік».
Фаворитами змагань безперечно є італійці. Всупереч всім прогнозам, у травні ц.р. "Монтесільвано" приніс Італії перший Кубок УЄФА з футзалу, хоча й був дебютантом турніру. Перемігши в Європі, в національному чемпіонаті "Монтесільвано" поступився першістю "Марці". Відтак піренейці отримали два місця у футзальній Лізі чемпіонів.


Саме поєдинком з чинним володарем трофею розпочнуть свій виступ українці. «Ураган» прибув до Італії у вівторок авіарейсом Київ – Венеція. Від острівного міста до місця проведення змагань, як кажуть, рукою подати.
Господарем групи є «Марка», котра за відсутності відповідної клубної арени обрала для виступів спортком ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)

Пролетіли над Парижем

Чорна смуга «Говерли» триває. Команда зазнає невдач і на внутрішній, і на міжнародній арені. Загалом франківці не перемагають у шістьох матчах поспіль.


Після драматичного поєдинку Єврочеленджу з «Простейовом» франківці вирушили до Києва, де в матчі чемпіонату України поступилися тамтешнім «будівельникам».  За два тижні «Говерла» опустилася з першої на сьому сходинку. 
Перепочивши у готелі, підопічні Євгена Мурзіна взяли курс на Францію.  З Борисполя літак доправив їх до Парижа. Там прикарпатці пересіли на рейс до Ліона, а звідти вже автобусом делегація «Говерли» дісталася Роанна, місця проведення чергового поєдинку.
«Роанн», як і «Говерла», на старті групового турніру зазнав поразки. Вдруге поступатися ніхто не бажав. Впродовж трьох чвертей команди йшли нога в ногу (гості передували частіше), однак останнє слово було за французами – 78:81 (26:23, 16:18, 24:23, 12:17). ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Додав: bond | Дата: 17.11.2011 | Коментарі (0)