Субота, 20.04.2024, 12:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 26
Хмарочос проблем

Як живуть мешканці висотної споруди, нашому кореспонденту розповідає голова будинкового комітету Ганна СЕРЕДЮК.


Цей будинок різко виділяється
з-поміж звичних у спальних районах
Івано-Франківська дев’ятиповерхівок.
За адресою «вул. Набережна, 32» розташувався найвищий житловий
будинок обласного центру, який налічує
14 поверхів. Але специфіка цієї багатоповерхівки не тільки в її висоті,
а й у купі проблем, яку його мешканці намагаються розгребти
уже багато років, здебільшого самотужки.


– Ганно Дмитрівно, як давно Ви живете в цьому будинку і як стали головою будинкового комітету?
– Наш 14-поверховий будинок був зданий в експлуатацію в 1990 році. Мешканці не дуже хотіли заселятися в нього. Основна причина – відсутність газу. На кухнях стояли електроплити, адже за будівельними нормами газ підключати до будинку такої висоти не мо ... Читати далі »
Переглядів: 1102 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Четверо дітей втопилися у вихідні
З настанням теплої сонячної погоди сотні мешканців Івано-Франківщини  потягнулися до води, інколи забуваючи подбати про безпеку.
За повідомленням центру пропаганди УМНС в області, 20 травня в Ланчині Надвірнянського району у ставку втопився місцевий 11-річний хлопець. Того ж дня в Заболотові у Пруті потонула 14-літня дівчинка із с.Келихова  Снятинського району. Ще два трагічні випадки сталися в Тисменицькому районі: 20 травня в с.Рибному у Бистриці Солотвинській вода забрала життя 6-річної дівчинки, а 22 травня в с.Побережжі у Дністрі – 16-річного хлопця з с.Ганнусівки.
Зважаючи на такий початок купального сезону, управління МНС в області закликає людей дотримуватися правил безпечної поведінки на воді, не купатися в неперевірених, необладнаних для цього місцях, не плавати наодинці, не залишати поблизу водойм дітей без нагляду, бути пильними та обережними.
Івано-Франківськ від нещасть ... Читати далі »
Переглядів: 792 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (1)

Обіцянки й обов’язок
Не люблю обіцянок. Може й через те, що їх доводиться чекати роками, бо, як добре знаємо, обіцянки-цяцянки… Не терплю й обіцяльників, які, мов гриби після дощу, особливо плодяться на передвиборчому ґрунті. Отоді їх, різномастих та багатоколірних, – хоч гать гати. А коли минає політмарафон і вибори вже позаду, то дехто забуває про обіцяне. Як правило, виборців зраджують оті, білі й пухнасті, котрі не втиснулися в депутатську обойму. Але ж їм частина електорату повірила. Прикро стає й першим, і другим. І мені за таких…
Люблю володарів Слова та Діла не лише тому, що волею долі належу до письменницької когорти. Просто замолоду звик за маминою наукою ставитися до Слова, як до чогось святого. Певно тому й намагаюся підкріплювати комусь мовлені слова ділом.
У тезах своєї виборчої програми ще як кандидат у депутати облради в Галицькому одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №7 я нічого й нікому не обіцяв,  а ... Читати далі »
Переглядів: 797 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Керівник новий – завдання старі
В «Теплокомуненерго» чергова зміна ке-рівництва.
На вівторковій апаратній нараді міський голова Віктор Анушкевичус представив нового в.о. директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Ним став Руслан Гайда, який свого часу очолював обласне державне об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, врятував його від банкрутства і перетворив на одне з найприбутковіших підприємств області.
Пан Гайда закінчив економічний факультет інституту менеджменту та економіки «Галицька академія» за спеціальністю «маркетинг» та правничий факультет інституту післядипломної освіти Львівського національного університету ім. Франка, користується заслуженим авторитетом як хороший керівник і здібний топ-менеджер.  
«Вам необхідно найшвидше увійти в курс справ на підприємстві, визначити «слабкі» місця, готуватись до нового опалювального сезону і вчасно розраховуватись за спожитий газ», – окреслив н ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Гігієна праці – понад усе!
У міськвиконкомі, не покладаючи рук, працюють над поліпшенням умов праці чиновників.
Свого часу в лівому крилі «білого будинку» зробили косметичні ремонти та оновили інтер’єр в приймальнях і кабінетах перших керівників міста, полакували столи і підлогу в залі засідань. Недавно там встановили мікрофони в президії і на трибуні, змонтували системи звукопідсилення (щоб головуючого і виступаючих можна було почути й на «гальорці») та аудіозапису засідань.
Але про яку продуктивну роботу учасників різноманітних засідань і нарад можна вести мову, коли спекотним літом у вщерть заповненому невеличкому залі засідань в спітнілих чиновників лише й думок про живильну прохолоду та ковток свіжого повітря?
Тож щоб комфортніше почуватися під час «робочого процесу», головний державний санітарний лікар Івано-Франківська Микола Недоступ на цьоготижневій апаратній нараді запропонував в залі засідань міськвиконкому встановит ... Читати далі »
Переглядів: 745 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Шахрайство на автономному опаленні
В Івано-Франківську окремі фірми на підставі підроблених документів абсолютно незаконно пропонують мешканцям встановлення індивідуального опалення «під ключ».
Про це повідомив заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку Микола Саєвич. «Міжвідомча комісія вже два роки не видає індивідуальних дозволів на встановлення автономного опалення в окремих квартирах. І якщо представники якоїсь фірми кажуть, що зроблять дозвіл, то це неправдива інформація», – застеріг він усіх зацікавлених у встановленні індивідуального опалення.
На переконання міського голови Віктора Анушкевичуса, такі факти повинні зацікавити правоохоронні органи, адже, за його словами, «йдеться про організовану злочинність й підроблення документів».
Наш кор.
Переглядів: 723 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Героям – безкоштовне таксі
У День героїв ветерани УПА та дивізії «Галичина» зможуть безкоштовно їздити в міських таксі.
З такою ініціативою виступив депутат Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Віталій Бурко, а відповідне звернення до служб таксі «Галичина» (15-53), «Спартак» (15-78), «Мерседес-таксі» (15-51), «Фортуна» (15-56) та «Явір» (15-54) підписав секретар Івано-Франківської міської ради «свободівець» Руслан Марцінків. Їхні керівники погодились 29 травня в межах міста безкоштовно перевозити ветеранів УПА та дивізійників.
На переконання В. Бурка, така послуга допоможе учасникам бойових дій, воякам УПА та дивізійникам взяти участь у святкуванні Дня героїв й відвідати родичів та бойових побратимів.
Переглядів: 705 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

На ювілей чекають грошей

Наступного року Івано-Франківськ святкуватиме 350-річчя заснування. Цю дату відзначатимуть на державному рівні. Головою оргкомітету святкувань призначено міністра культури Михайла Кулиняка, а його заступниками – голову облдержадміністрації Михайла Вишиванюка та міського голову Віктора Анушкевичуса.

Нещодавно уряд затвердив і відповідний план заходів з підготовки відзначення ювілею Івано-Франківська, до якого, за поданням Мінрегіонбуду та житлово-комунального господарства України увійшли роботи з благоустрою міста, капремонтів його історичних будівель, кварталів та вулиць. В основному їх мали б завершити до середини квітня наступного року. Час невблаганно спливає, а роботи ще не розпочались, бо нема фінансування ні з міського, ні з державного бюджетів.
Відповідно до урядового плану, вже з травня цього року мала б відновитися   реконструкція центрального міського парку культур ... Читати далі »
Переглядів: 792 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Шевченко постав у повний зріст

У неділю в Івано-Франківську урочисто відкрили ще один пам’ятник Тарасові Шевченку в рамках заходів на відзначення 150-ї річниці перепоховання поета в Україні. Монумент звели у центральному міському парку культури та відпочинку метрів за сто від погруддя Великому Кобзарю, встановленому 1952 року, та метрів за 15-20 від освяченого кілька років тому каменя.

Урочистості розпочалися ходою громадськості з Вічевого майдану до скульптурного зображення Тараса Шевченка, автором якого є всесвітньо відомий скульптор з українським корінням Лео Мол (Леонід Григорович Молодожанин). Цю скульптуру майстер подарував Івано-Франківську три роки тому, коли дізнався, що місто є єдиним обласним центром в Україні, котрий не має пам’ятника Шевченку.
Скульптура має висоту 3 метри і виготовлена з бронзи. Шевченко зображений молодим і  цілеспрямованим, з вірою у майбутнє. Ціна п’єдесталу та вартість ... Читати далі »
Переглядів: 801 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

«Свобода» хоче референдум щодо непродажу землі

Минулої неділі в приміщенні Івано-Франківського народного дому «Просвіта» відбулися збори громадян України з метою ініціювання проведення всеукраїнського референдуму щодо недопущення продажу земель сільськогосподарського призначення та ухвалення нового Закону України «Про землю». Ініціатори зборів – партійні активісти ВО «Свобода».


У роботі зборів, на які зареєст-рувалися майже  270 осіб, крім депутатів обласної та міської ради, взяв участь голова облради Олександр Сич. Лідер прикарпатських «свободівців» зазначив, що проведення земельної реформи неможливе через відсутність належної документації на землю.
«Інвентаризація та оцінка землі, що останнього разу відбувалася у середині 80-х років – це свідчення повного хаосу. Віддати землю у приватизацію в ситуації цього безладу – те саме, що на початку 90-х років, коли віддали під приватизацію заводи, фабрики тощо, – нагол ... Читати далі »
Переглядів: 883 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Михайло Вишиванюк:
Землі з бур'янами отримають шанс мати кращихгосподарів


До 1 червня створені за дорученням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка районні земельні комісії мають представити акти інвентаризації необроблених ділянок. Після 15 червня роботу таких комісій заслухають на колегії ОДА. Контроль за проведенням земельного обліку покладено на заступника голови облдержадміністрації Василя Бруса.
Про це йшлося минулої суботи на робочій нараді з головами райдержадміністрацій, яку скликав голова ОДА М.Вишиванюк.
Як уточнив голова Тлумацької РДА Василь Сенів, після актування земельних наділів, які з року в рік не обробляються, наступними будуть: етап попередження, період застосування адміністративних штра-фів і звернення комісії до суду «з метою вилучення по суті непотрібної окремим селянам землі, якщо вони ставляться до неї не по господарському».
Голова ОДА М.Вишиванюк доручив керівникам районів розробити гра ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Дороги зачекалися ремонту

Поточні ремонти міських доріг відстають від графіка, а до капітальних в місті ще й не приступали.

За словами начальника міськжитлокомунгоспу Василя Білика, така ситуація склалася через те, що ремонти здійснюють лише три бригади ДРЕУ. Саме це комунальне підприємство виграло тендер на виконання поточних ремонтів,  який вперше проводився єдиним лотом за так званими «видами робіт». А в минулих роках поточні ремонти доріг у місті виконували дев’ять бригад підприємств різних форм власності.
Водночас В.Білик запевнив, що найближчим часом темпи ремонтів намагатимуться пришвидшити. Адже наразі ними охоплені частини вулиць Довгої, Мазепи, Коновальця, Бандери, Зорія, Незалежності, Лепкого. А відповідно до затвердженого плану поточний ремонт переважної більшості  вулиць міста мають завершити до кінця серпня.
З огляду на ситуацію, що склалася, перший заступник міського голови Зіновій ... Читати далі »
Переглядів: 831 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Тренерські перестановки

Не минуло й двох місяців від початку сезону, а окремі команди вже вдалися до перестановок на тренерських мостиках. Дебютанту змагань – «Гал-Вапну» вдалося заангажувати під свої знамена екс-наставника івано-франківського «Прикарпаття» Миколу Пристая. Рокіровка відбулася й у тренерському штабі коломийських «Карпат» – граючим тренером команди став Андрій Соколенко. До речі, Соколенко – наймолодший серед керманичів усіх команд чемпіонату. На початку літа йому виповниться 33 роки.

8 тур. 19 травня
«Гал-Вапно» – «Ніка-Динамо» – 3:1 (Товстий, 56, 84, Воробець, 67 – Р.Шевчук, 77). Попереджений: Соколовський (Н). Арбітр Салаш. 200 глядачів. Юнаки – 3:1. 
9 тур. 22 травня 
«Снятин-Євромодуль» – «Тепловик» – 2:1 (Шинкарик, 48, Скорейко, 55 – Сікач, 46). Попереджені: Филипів, Федоров, Імангулов – Чопик. Арбітр Нізола. 500 глядачів. Юнаки – 2:1.
«Снятин»: Федоров, Каралаш, Скор ... Читати далі »
Переглядів: 857 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Сумний ювілей
Кажуть, що саме цього літа виповнюється 100 років з часу проведення у Калуші першого футбольного поєдинку. Свій ювілей місцевий футбол зустрічає у жахливому стані. У черговому матчі калушани пропустили у власні ворота одинадцять «сухих» м’ячів...     
2 ліга. 5 тур. "Микитинці" – "Колос" – 0:2 (О.Шевчук, 16-авт., Андріяш, 75). Вил.: Гава, 83 (М). Юнаки – 2:4. "Сваричів" – "Калуш" – 11:0 (Христонько, 1, 17, 31, 58, Рибчак, 19, О.Локатир, 19, 40, Волощук, 19, 38, Курташ, 63, Тренчук, 81). Юнаки – 0:0. "Обертин" – "Славія" – 2:1 (Големба, 56, Яцик, 81 – Бекеша, 71). Юнаки – 2:0. "Дністер-Рітас" – "Карпати" К – 2:1 (Луцин, 70, Ткаченко, 78 – Предчук, 21). Юнаки – 1:5. «Карпати» Б – «Гуцульщина» перенесено. «Хутровик» – вільний від гри.
Становище команд
    І     В     Н     П           М &n ... Читати далі »
Переглядів: 841 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Реєстрацію завершено

Цього року введені нові правила реєстрації футболістів-аматорів. Перший з двох реєстраційних періодів завершився. Про його підсумки розповідає виконавчий директор ІФФФ Василь Сікора:


– В липні 2010 р. виконком Федерації футболу України затвердив новий регламент зі статусу і трансферів футболістів. Тепер усі учасники обласних змагань в обов’язковому порядку реєструються в єдиній базі даних ФФУ. Для аматорів встановлено два реєстраційні періоди: перший – з 1 березня по 13 травня, другий – з 1 липня по 31 серпня. В інші терміни реєстрація не проводиться.
Впродовж сезону гравець може виступати лише за дві команди (немає значення – аматорські чи професійні). Ми й раніше дотримувалися цього правила. Однак зараз змінилися терміни сезону: він відраховується не з 1 січня, а з 1 липня. Відтак ті гравці, які змінили клуб у липні-серпні минулого року, перед початком чемпіонату-2011 не змогли перейти у нові ... Читати далі »
Переглядів: 826 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

За крок від «бронзи»
Івано-франківська «Говерла», обігравши у понеділок «Ферро-ЗНТУ» на його майданчику, знову повела перед у серії за бронзові нагороди чемпіонату країни. Варто відзначити, що підопічні Євгена Мурзіна виграли кожну із чотирьох чвертей поєдинку. У підсумку перевага франківців сягнула 17 очок!
Між тим, напередодні настрій у шанувальників команди був не дуже радісним. Після важкої домашньої перемоги у стартовій зустрічі з різницею у два пункти «Говерла» поступилася у другому матчі. За нічийного рахунку 1:1 суперники рушили до Запоріжжя, де нашій команді вдалося виграти лише одного разу... 
Чемпіонат України. Плей-офф. Фінал. «Донецьк» – «Будівельник» – 63:88 і 72:53. «Будівельник» – «Донецьк» – 77:81 і 76:66. Рахунок серії – 2:2. Матчі за 3-є місце. 18-23 травня. «Говерла» – «Ферро-ЗНТУ» – 73:71 і 66:72. «Ферро-ЗНТУ» – «Говерла» – 82:65. Вчора за рахунку 2:1 на користь «Говерли» відбувся четвертий матч серії..&n ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Енергетичний фінал
«Золото» чемпіонату країни розіграють «Ураган» і «Енергія-Тайм»


Ми не шукаємо легких шляхів – могли б сказати футболісти «Урагану» про свої виступи в цьогорічному чемпіонаті країни. В півфіналі змагань франківцям знову довелося виходити на майданчик п’ять разів. Та на відміну від чвертьфінальної серії плей-офф проти ТВД, коли підопічні Сергія Гупаленка привезли додому «нічию», другу частину свого протистояння з «Єнакієвцем» вони розпочинали за інфарктного рахунку – 0:2.

Навіть у такій скрутній ситуації прикарпатці не переставали вірити у загальну перемогу. Серйозність своїх намірів вони підтвердили вже на 54-й секунді першого домашнього матчу, коли Валентин Цвєлих розпечатав ворота гостей. До перерви рахунок подвоїв Валенко. Втім після відпочинку «Єнакієвець» впродовж десяти секунд відновив рівновагу! Гойдалки тривали до середини тайму, а потім «Ураган» дотис свого суперника.
Найскладнішим ... Читати далі »
Переглядів: 801 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Кепські справи
Бурштинський «Енергетик» з двох зіграних поспіль домашніх поєдинків зумів витиснути лише одне очко, чим суттєво ускладнив своє турнірне становище. Від розставання з першою лігою «енергетиків» може врятувати лише неймовірний фінішній спурт.
Обезкровлені кадровими втратами «енергетики» минулої п’ятниці поступилися у рідних стінах «Кримтеплиці». Натомість конкуренти дружно перемогли. За винятком «Геліоса», який після зимової перерви зумів виграти лише один поєдинок, у «Прикарпаття». Саме з харків’янами на їх майданчику зіграють бурштинці у черговому турі. І це, здається, останній шанс представника Івано-Франківщини зачепитися за рятівну соломинку.
Першість України. 1 ліга. 20-22 травня. «Енергетик» – «Кримтеплиця» – 1:2. «Фенікс-Іллічівець» – «Прикарпаття» – -:+. «Арсенал» – «Чорноморець» – 2:2. «Титан» – «Олександрія» – 1:0. «Львів» – «Буковина» – 2:0. «Зірка» – «Динамо-2» – 1:0. «Закарпаття» – «Нафтовик-Укрнафта» – 2:1 ... Читати далі »
Переглядів: 871 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)

Франківська «Формула-1» для роботів

28 травня в Івано-Франківську об 11.00 в приміщенні «Просвіти» відбудеться фінальний етап відкритого чемпіонату з перегонів роботів «Roborace».
Перші три чемпіонати відбувались у Тернополі, Львові та Чернівцях. Івано-Франківськ на цих змаганнях займав призові друге-третє місця. У франківських змаганнях братиме участь 21 команда з різних куточків України, а також Білорусії. Наше місто представлятимуть дві команди: студенти факультету радіоелектроніки та факультету програмної інженерії «Галицької академії».


«Roborace» є аналогом відомих перегонів «Формула–1». Проте участь у змаганнях люди не братимуть. Роботи керуються виключно автоматично – самі обирають трасу, долають перешкоди (іншого робота), змінюють швидкість і траєкторію руху. Тому основним параметром тут є не швидкість, а кмітливість і адекватність машин.
Варто зазначити, що проїхати 30 кіл на батерейках не так пр ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Додав: bond | Дата: 26.05.2011 | Коментарі (0)