Четвер, 28.03.2024, 11:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 24
Всім відома пристрасть українських можновладців до популізму. Тому нерідко закони, прийняті на благо народу, повертаються проти нього або ж завдають йому немалих клопотів.

Так, зокрема, сталося із широко розрекламованим свого часу законом «Про соціальний захист дітей війни», що був прийнятий 18 листопада 2004 р. і мав набути чинності з 1 січня 2006 р. Зокрема, передбаченою ним щомісячною доплатою до пенсії в розмірі 30% від мінімальної пенсії за віком. Через брак коштів держава спершу обмежила цю надбавку 10-ма відсотками, а на сьогодні виплачує і того менше – по 49 грн. 80 коп. замість 216 грн. 90 коп.
Як наслідок, „діти війни”, а їх в Україні майже 8 мільйонів, масово пішли в суди. В останні місяці там спостерігаються черги і тиснява на зразок тих, що були при видачі так званої „юлиної тисячі” у відділеннях „Ощадбанку”. Робота судів, неготових до такого напливу позивачів, мало не паралізована.

Непропускна здатність
Картину, що наглядно характ ... Читати далі »
Переглядів: 1142 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Утопічна ідея радянської влади стерти межу між селом і містом частково знайшла несподіване втілення в Івано-Франківську. Щоправда, в досить непривабливому прояві. На межі обласного центру та села Угринова Тисменицького району є кілька новобудов невизначеної приналежності до якогось з цих населених пунктів. Принаймні… щодо надання медичних послуг. Аби вирішити проблему з медичним обслуговуванням, «щасливі» власники цих будинків вже другий рік оббивають пороги Івано-Франківського міськвиконкому та Тисменицької районної ради.   

«Швидка» не відреагувала на серцевий напад
«Ми навіть уявити собі не могли, що, купивши квартиру, матимемо такі проблеми», –  почав свою розповідь мешканець будинку на вул. Хіміків,7 Дмитро Шауберт. – Спочатку ми думали, що цей будинок буде на території Івано-Франківська, адже вул. Хіміків – міська, телефони і всі комунікації також міські. Але прописка у нас тепер угринівська. Все б то нічого, але коли стається я ... Читати далі »
Переглядів: 1213 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Володимир Чорноус
депутат міськради, партія «Третя сила»


От-от мине 100 днів нової каденції мера і міської ради – саме час підбивати перші підсумки спільної роботи представницької та виконавчої гілок місцевого самоврядування. Хоча радше слід казати «місцеве самоврятування» – з огляду на куций цьогорічний бюджет і подальші невтішні перспективи (чергове «спасибі» фінансовій кризі та Податковому кодексу).
В результаті впевненої перемоги національно-демократичних сил у раді сформувалась активна та дисциплінована більшість і так само дієва та конструктивна меншість (але аж ніяк не опозиція). Як наслідок, сесійне протистояння носить біполярний характер: з одного боку, міський голова, який планує «продовжувати розпочате», а з другого боку – 60 депутатів, які щиро прагнуть «виправити напартачене» і рішуче на це налаштовані. Досить лише згадати затяті суперечки щодо змісту регламентів міськради і виконкому та положень про депутатські комісії,  запеклі баталії навколо б ... Читати далі »
Переглядів: 1012 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (1)

Приватні перевізники Івано-Франківська просять міську владу скасувати безкоштовне перевезення на міських маршрутах пенсінерів з 10 до 16 години.

Як повідомив заступник голови Асоціації приватних міських пасажирських перевізників Володимир Сохан, відповідне клопотання, ухвалене на зборах асоціації, вже направлено до міськвиконкому. До такого кроку перевізників спонукала збитковість більшості маршрутів. «Зараз в місті є лише з десяток рентабельних маршрутів, – пояснює В.Сохан. – На решті маршрутів перевізники працюють на межі виживання. Дехто вже сам сідає за кермо автобуса, бо немає за що платити водіям».
За підрахунками асоціації, лише через подорожчання дизпалива, на якому працюють більшість автобусів, перевізники щоденно зазнають збитків на 60 гривень. «Хоча дизпаливо вже подорожчало на дві гривні, ми не виступаємо за підвищення тарифів. Зараз ми виконуємо умови договорів і перевозимо пенсіонерів безкоштовно. Але просимо владу піти нам назустріч і скасувати ... Читати далі »
Переглядів: 1086 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

У середу, 23 лютого, активісти ВО «Батьківщина», Конгресу українських націоналістів і товариства «Просвіта» пікетували УМВС в Івано-Франківській області. 45-хвилинна акція під гаслом «Ні – політичним репресіям!» зібрала з півсотні учасників і відбувалася в оточенні майже такої ж кількості міліціонерів.
Сконцентровано суть пікетування була висловлена у зверненні обласної організації Народного комітету захисту України до мешканців краю, яке озвучив співголова ОО НКЗУ, депутат облради від партії «Батьківщина» Дмитро Захарук. «Після узурпації влади шляхом конституційного перевороту Партія регіонів та її сателіти використовують бандитські методи для знищення тих, хто відчуває і називає себе українцем», – сказано у зверненні.
Оратори засуджували нещодавні арешти членів «Тризубу», побиття народних депутатів у Верховній Раді, розгін майдану підприємців, повернення цензури в ЗМІ та заявляли, що порушення прав і свобод  громадян унеможливлюють конструктивний політичний діалог з владою ... Читати далі »
Переглядів: 871 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Керівництво міськжитлокомунгоспу, відділу транспорту і зв’язку та ДКП «Електроавтотранс» повинні розробити програму ремонту, реконструкції та встановлення нових павільйонів для пасажирів на зупинках громадського транспорту.

Таке доручення дав мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Аналогічне завдання ставив своїм підлеглим ще влітку 2009 р. колишній заступник міського голови з питань ЖКГ, транспорту та зв’язку Олександр Дерев’янко, але, як видно, тоді його ніхто не послухав. Тепер же, за вказівкою міського голови, першою зупинкою, де встановлять новий павільйон, буде зупинка «Крок» на початку Вовчинецької, де зупиняються тролейбуси й автобуси одинадцяти міських маршрутів.
За словами директора ДКП «Електроавтотранс» Леоніда Яковця, зараз є чимало пропозицій фірм, що виготовляють такі павільйони, з яких можна обрати найптимальнішу за ціною, якістю та естетичним виглядом. «У мене є своє бачення, як це можна зробити і як вони мають виглядати, щоб інтер’єр міста ... Читати далі »
Переглядів: 899 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Цьогоріч в місті може з’явитися нова вулиця. Йдеться про будівництво дороги, яка з’єднає вулиці Гетьмана Мазепи, Північний бульвар та вул. Короля Данила.

Як повідомив перший заступник міського голови Зіновій Фітель, на будівництво цієї дороги в бюджеті розвитку пропонується передбачити 7 млн. грн. Хоча, за словами начальника міськуправління капітального будівництва Володимира Ковальчука, для завершення робіт зі сполучення вулиць Мазепи та Короля Данила необхідно 10,5 млн. грн. А продовження будівництва дороги, яка повинна з’єднати вулицю Короля Данила з Північним бульваром ім. Пушкіна, обійдеться ще у 14 мільйонів. Таким чином на реалізацію проекту сполучення новою дорогою вулиці Гетьмана Мазепи з Північним бульваром необхідно виділити 24,5 млн. грн.
Нагадаємо, що свого часу директор ДКП «Електроавтотранс» Леонід Яковець при проектуванні й спорудженні цієї дороги пропонував одразу передбачити встановлення опор зовнішнього освітлення, які були б придатними для м ... Читати далі »
Переглядів: 1239 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус вважає недоцільним переносити дату святкування Дня міста з 7 травня  на 27 серпня. Про це він заявив на вівторковій апаратній нараді у міськвиконкомі.

Нагадаємо, що кілька місцевих політиків, депутатів міськради та представників інтелігенції міста – освітян і письменників – пропонують перенести святкування Дня міста з 7 травня на день народження Івана Франка, 27 серпня. Мовляв, після зими, до 7 травня встигнути привести місто до належного порядку проблематично, а відзначати День міста у день народження його патрона Івана Франка було б цілком логічним. Крім цього, таке святкування збігалося б з відзначенням Дня незалежності.
Цю ініціативу В.Анушкевичус прокоментував так: «Не ми це засновували, не нам це й змінювати, бо комусь воно не подобається. Я проти зміни назви Івано-Франківська на Станіслав (про що теж знову почали говорити), і проти зміни дати святкування Дня міста», – заявив мер.
Принагідно вар ... Читати далі »
Переглядів: 891 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Івано-Франківська міська влада уточнить перелік заходів до святкування 350-річчя з дня заснування міста, відзначення якого заплановане на 7 травня 2012 року.
Перший заступник міського голови Зіновій Фітель повідомив, що зараз триває уточнення персонального складу оргкомітету з організації святкування, а на одну з наступних сесій міськради буде винесене питання про уточнення заходів до відзначення цього ювілею. «Ми зробили попередній підрахунок необхідних коштів, – каже З.Фітель. – Це орієнтовно 275 млн. грн. з держбюджету, і в міському бюджеті планували закласти 26 мільйонів. Але для міста це непідйомна сума. Тому зараз ті заходи, які потребують виділення коштів, будемо переглядати».


Зокрема, Міністерство ре-гіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства наполягло, щоб кошти на будівництво автотранспортного моста через Бистрицю Солотвинську в сумі 82 млн. грн.  вивести з переліку заходів до 350-річчя Івано-Франківська і передбачити ... Читати далі »
Переглядів: 862 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Зіновій Шкутяк,
народний депутат України

Пам'ять людини має таку властивість, що події, які відбуваються, ніби витискають одна одну, а тому я хочу нагадати коротку хронологію подій першого президентського року Віктора Януковича.
7 лютого 2010 року відбувся другий тур голосування на виборах Президента України, а вже 12 лютого в інтерв'ю російському Першому каналу В. Янукович запевнив, що "Сьогодні не стоїть питання вступу України до НАТО".
25 лютого відбулася інавгурація Віктора Януковича на посаду Президента, благословення на яку він отримав з рук московського патріарха Кіріла, який для цього приїхав в Україну. З того часу візити Кіріла стали звичними, московський "Рускій мір" свої щупальця все глибше занурює в український грунт, а наша українська церква відчуває якщо не утиски, то абсолютне ігнорування з боку влади.
5 березня під час свого першого в якості Президента  візиту до Москви на спільній з Дмитром Мєдвєдєвим прес-конференції Віктор Янукович визначи ... Читати далі »
Переглядів: 1309 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (1)

За 11 місяців 2010 р. активи банківської системи України зросли тільки на 7%. Порівняно з докризовими показниками – це фактично нульовий рух. Приріст кредитного портфеля на 1,4% ставить під сумнів існування кредитування в державі як такого. Показник приросту резервів під кредитні ризики за аналогічний період 2010 р. становив майже 24% і твердо тримав  банківську систему у збитковому стані. Отже, можна констатувати факт, що сьогодні банківська система не виконує необхідних функцій для розвитку економіки в державі.   
Разом з тим,  ми спостерігаємо, як банки один за одним розпочинають кредитні програми споживчого напрямку: aвтокредити, готівкові кредити, кредитні картки, іпотечне кредитування. На жаль, говорити про довгострокове кредитування реального сектору економіки на сьогодні не доводиться, хоч усі й розуміють, що без розвитку бізнесу різного рівня не вдасться підняти  основні економічні показники в державі.
У чому полягають причини такої ситуаці ... Читати далі »
Переглядів: 796 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Депутати  Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Володимир Колковський та Микола Вітенко оголошують конкурс на розроблення проекту для  облаштування ігрової зони – «дитячих джунглів» – для найменших мешканців нашого міста. Проект буде реалізовано за адресою:
м. Івано-Франківськ, вул. Г. Хоткевича, 75 а.


Дитячі джунглі – мрія не тільки кожного малюка, а й дорослого.  Хто з вас не мріяв відчути себе Мауглі або Покахонтос: лазячи по деревах, долаючи перешкоди і поринаючи у власний світ, сповнений пригод?

Що потрібно зробити?
1) Розробити проект "дитячі джунглі" з детальним описом всієї ігрової зони та матеріалів, що застосовуватимуться. Пріоритетним матеріалом для виготовлення "дитячих джунглів" є деревина, обрізний та необрізний матеріал, канати, колеса від машин та інші підручні (і не тільки) матеріали і все решта, що ваша уява бачить в цьому проекті.
2) Заявки приймаються до 01.03.2011 року в електронному вигляді. ... Читати далі »
Переглядів: 1168 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (1)

Як корінний житель Івано-Франківська, науковець і гро-мадський активіст в галузі краєзнавства і пам’ятко-знавства із 40-річним досвідом з великим інтересом ознайо-мився із критичною статтею («Черга до пам’ятника» в «ЗК» за 10 лютого) щодо необ-хідності та перспективи встано-влення нових пам’ятників до 350-річчя заснування Стані-слава-Івано-Франківська, або як у вступі до публікації велично названо «столиці Прикарпаття», в якій нібито є аж 58 пам’ятників?!
Але що ми розуміємо під терміном «пам’ятник»? Адже в цю кількість входять встановлені в місті бюсти, художньо-меморіальні дошки, надгробні пам’ятники, пам’ятні знаки, анотаційні дошки… Таким чином, в нашому місті є лише 5 значних пам’ятників, з них всього 4 в центральній частині: А.Міцкевичу, І.Франку, В.Чорноволу, С.Бандері, і гранітна скульптура воїна УГА з бронзовими барельєфами Є.Петрушевича, К.Левицького, Л.Бачинського і Д.Вітовського на честь Станіслава – столиці ЗУНР на вул. Грюнвальдській.


Тому я гово ... Читати далі »
Переглядів: 1041 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

На старт чемпіонату області-2010 не вийшов срібний призер попереднього сезону – «Дельта» з Гвіздця. Шанс посісти вакантне місце на п’єдесталі з’явився у команд так званого другого ешелону. Та вони знову ним не скористалися.

«Золота середина» останнім часом не надто охоче висуває своїх представників на чільні місця. Починаючи з 2005 року, трійка призерів формувалася практично одними і тими ж колективами – «Карпати» Яремче, вже згадувана «Дельта», франківський «Тепловик», «Цементник» з Ямниці… За винятком сезону-2006, коли третім фінішував ФК «Тужилів». Торік, як відомо, усіх обскакали «опришки» з Печеніжина…
Боротьба команд другого ешелону завершилася на користь «Пробою». 4 місце – це найкращий результат городенківців після «золотого» для них чемпіонату-2001. Порівняно з 2009 роком команда, яку очолив Володимир Борисевич, додала до свого результату одразу сім позицій. Секрет успіху пробоївців – у вдалій селекції:  їм дістався десяток гравців (головно своїх ... Читати далі »
Переглядів: 997 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Як і будь-який турнір, чемпіонат Івано-Франківщини має свої рекорди і своїх рекордсменів. «КФ» продовжує знайомити з ними. Сьогодні мова піде про індивідуальні досягнення.

Розпочнемо з бомбардирів. Зазвичай в лауреатах сезону ходять гравці клубів-призерів. Однак перегони голеадорів-2010 несподівано виграв представник команди другого ешелону – Анатолій Грицюк з «Газовика» (26 голів).
Своїх досвідчених конкурентів – Андрія Нестерука з «Тепловика» і Богдана Павлюка з «Придністров’я» (в обох по 24 голи) – він обійшов в останньому турі. Пощастило з суперником. Майже товариський поєдинок «Газовика» з «Снятином-Євромодулем» завершився з хокейним рахунком 5:6(!), а Грицюк відзначився «покером».
З іншого боку, результат 25-річного бомбардира з Богородчан аж ніяк не є випадковим. Позаторік вихованець футбольного інтернату ВПУ №21 відзначився 18 голами, в 2008 році – 12-ма, 2007-му – 13-ма. Така стабільність зробила Грицюка кращим бомбардиром останньої футбольної п’яти ... Читати далі »
Переглядів: 1070 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Середня відвідуваність матчів сезону згідно з протокольними даними ледь перевищила показник – 300 глядачів за матч. Cім поєдинків зібрали по тисячі і більше вболівальників.

Рекордсменом за цим показником є стадіон новачка турніру – «Ясполя» з Ясенова-Пільного, що носить назву «Парк-Арена». Тут тричі фіксувався «аншлаг» – по 1 200 глядачів.
Проте абсолютним рекордсменом став стадіон «Колос» у сусідній Городенці. У 3-му турі на першому городенківському дербі в рамках чемпіонату області між «Пробоєм» та «Ясполем» були присутні 3 000 осіб! А от у новому сезоні Городенка може залишитися без футболу.
Як повідомляє газета «Край», місцеві можновладці планують продовжити реконструкцію районного стадіону, зокрема, повністю відремонтувати футбольне поле. Йдеться про цілковито новий газон. Старе покриття мають переорати, встановити дренаж, настелити грунт і т.д. Також встановлять п’ять бігових доріжок з спеціальним покриттям, сектори для метання та стрибків, ігрові май ... Читати далі »
Переглядів: 946 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Минулого тижня до редакції зателефонував вболівальник івано-франківського «Прикарпаття» з претензіями, що «ЗК» замовчує інформацію про команду. Не пише про плани на міжсезоння, зміни у складі і т. ін. Шановний читачу, ми б і самі хотіли знати відповіді на ці запитання, але...

Як відомо, на початку року чинне керівництво ФК «Прикарпаття» вкотре заявило про те, що довготривалий серіал з приходом у клуб нових інвесторів от-от завершиться. І навіть назвало ім’я нового керманича команди. Щоб дістати підтвердження цій інформації, ми зателефонували до очільника тієї структури, чиї гроші у клубі очікують «з дня на день» вже сьомий місяць. Він підтвердив: справа наближається до фінішу, і як тільки вона завершиться, пообіцяв надати офіційний коментар. Після того ми розмовляли ще не один раз, відповідь була тією ж. А немає спонсора – немає грошей, немає грошей – немає футболу...
Але ж «Прикарпаття» готується, – можуть зауважити найбільш поінформовані читачі. Ще й додати п ... Читати далі »
Переглядів: 998 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Цієї неділі в чемпіонаті Івано-Франківщини зіграно певно найцікавіший матч сезону. Неймовірний за своїм сюжетом трилер видали галицький «Володар» і долинське УМГ «Прикарпат-трансгаз».

Перемогу святкували господарі – 3:2. Найзапеклішою виявився четвертий сет. Галичани, поступаючись у рахунку – 20:24, все ж зуміли перевести гру в «овертайм», де й святкували загальну перемогу (25:27, 25:18, 23:25, 28:26, 15:9). До останнього патрону билися й команди Коломиї та Прибилова. Тут перемогли гості.
Обласний чемпіонат тим часом «схуд» на одну команду. ВК «Долина» так і не знайшов коштів, щоб завершити турнір. Результати вже зіграних командою матчів анульовано.
Чемпіонат Івано-Франківщини. Вища ліга. 7 тур. 19-20 лютого. «Сокіл-Будмаш» – «Західшина» – 0:3 (юнаки – 1:3). «Володар» – УМГ «Прикарпаттрансгаз» – 3:2 (3:0). «Прикарпаття» Коломийський р-н – СК «Прибилів» – 2:3 (3:1). «Західрембуд» і «Буффало» – вільні від ігор.
Становище команд
    І&nbs ... Читати далі »
Переглядів: 1010 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Добігає фінішу І етап чемпіонату "ПРИВАТ-ліги" Івано-Франківщини з баскетболу. Останні поєдинки відзначилися кількома цікавими досягненнями.

На фоні розгромних результатів у більшості матчів несподівано затятим і результативним вийшов поєдинок студентів коледжу фізвиховання з коломийським «Тирличем». Суперників розділило лише два очки – 96:98 на користь гостей, а коломиянин Андрій Романиця примудрився накидати в кошик франківців 54 очки! Попереднє досягнення належало «ветерану» Денису Спиридонову (47 пунктів).
Окрім того, днями в турнірі зафіксовано перший овертайм (ПНУ – КЕП). А загалом боротьба за шість місць у фіналі сягла свого епогею. Наразі бажану перепустку здобув тільки «Тирлич».  
Чемпіонат Івано-Франківщини. КФВ – "Тирлич" Коломия – 96:98. "Говерла-2"– НТУ Надвірна – 75:34. "Бурштин" – "НТУ" Надвірна – 38:50. ПНУ – КЕП – 48:51 (ОТ)
Становище команд
    І     В     П    &nb ... Читати далі »
Переглядів: 902 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

Чергові поєдинки чемпіонату країни поповнили актив «Говерли» максимальною кількістю очок. Цього разу на франківському паркеті не встояли запорізьке «Ферро» та «Кривбасбаскет».

Характерною рисою для обидвох матчів було те, що господарі жодного разу не дозволили гостям повести у рахунку. Запоріжці намагалися протистояти франківцям за допомогою дальніх кидків. І мало не встановили рекорд змагань. Щоправда, із 36-ти їхніх спроб цілі досягли лише одинадцять.
Криворіжці, залишившись без легіонерів, демонструють результати на рівні аутсайдерів турніру. Не став винятком і матч в Івано-Франківську. «Говерла» навіть дозволила собі випустити на майданчик дублера (у гру ввійшов 18-річний Артем Ганьшина). Подібне трапилося вдруге у сезоні.
Відтак «Говерла» впевнено утримує четверту сходинку. Найближчими днями франківці завершать третє коло змагань. В суботу вони будуть гостями БК «Київ», а у вівторок зіграють в Миколаєві.
Чемпіонат України. Суперліга. 16 лютого. «Оде ... Читати далі »
Переглядів: 910 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (0)

15 березня відбудеться конкурс краси «Міс Прикарпаття-2011», в якому за звання найкращої змагатимуться 17 претенденток, визначених під час останнього кастингу, що відбувся в понеділок.

Конкурс «Міс Прикарпаття» – це ліцензійний конкурс Національного комітету «Міс Україна», власником якого є бізнесмен Олександр Онищенко. Переможниця представлятиме нашу область на Всеукраїнському конкурсі краси. Директор Школи краси «Ювента» Тетяна Терсенова запевняє, що всі дівчата, які перемагали в Івано-Франківську, привозили корони й з Києва, що свідчить про високий рівень підготовки наших учасниць.
У цьому році організатори вирішили максимально залучити до участі в конкурсі учасниць з районів Івано-Франківщини. Адже у глибинці бувають сховані справжні принцеси, які інколи й самі не знають, які вони красиві. Організатори намагаються зламати стереотип «там усе куплено» і повернути до конкурсів краси довіру населення.
Пані Тетяна наводить приклад Ірини Самуляк, яка в минуло ... Читати далі »
Переглядів: 1400 | Додав: bond | Дата: 24.02.2011 | Коментарі (1)