Четвер, 25.04.2024, 10:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 10
В Івано-Франківську вже є 58 пам’ятників. Всі вони, як стверджує заступник головного архітектора міста Світлана Лосюк, перебувають у доброму стані. Проте в майбутньому  в столиці Прикарпаття може з’явитися ще не один монумент. Кого зі своїх кумирів іванофранківці готові поставити у камені чи бронзі для всезагального поклоніння? Чи варто захаращувати місто скульптурами?
Віддавати шану спорудженням монумента визначному діячеві суспільства стало традицією. Але проблема в тому, що щоразу зі зміною влади змінюються і потреби для створення монументальних кумирів. Попри велику кількість пам’ятників у нашому місті, досконалих та ідеальних, таких, які би задовольняли усіх, дуже мало. Серед найбільш вдалих монументів історики відзначають ті, котрі постали тут найдавніше. Вони мають свою специфічну витонченість і співзвучність із архітектурним ансамблем. Майже одноголосно всі кажуть, що найбільш вдалим у місті є пам’ятник Адаму Міцкевичу. Він, по-перше, вписується в архітектурне от ... Читати далі »
Переглядів: 1220 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Минулої суботи, після приїзду з Польщі, де голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк брав участь у роботі польсько-українського Форуму самоврядування та Х-го Економічного саміту Польща-Україна, він дав прес-конференцію.

«В першу чергу хочу розказати, чого у мене гарний настрій, яким хочу поділитися з вами, – розпочав свою розмову з журналістами голова ОДА. – Прийшов папір з Києва, з Кабміну, де підбито підсумки роботи регіонів в Україні за 2010 рік, і наша Івано-Франківська область займає 5 місце в державі! – не без гордості підкреслив Михайло Вишиванюк. – Так що ми щось таки робили, чогось досягли… Це за всіма оцінками і критеріями, які має Кабмін. За що ми дякуємо всім франківцям, прикарпатцям, усім, хто чесно, добросовісно вкладав по піщинці свою лепту в розвиток нашого краю. Ті 274 об’єкти, що були здані в минулому році, – це теж частинка нашої спільної роботи».
За словами голови облдержадміністрації, «за показниками інвестиційної та зовнішн ... Читати далі »
Переглядів: 904 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Впродовж минулих вихідних шквалисті пориви вітру, які сягали 20 метрів за секунду, наробили чимало шкоди івано-франківським комунальникам.

Як поінформувала начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко, через обриви й сплетіння дротів ліній електропередач горіли перемички та запобіжники на трансформаторних підстанціях. У ці дні міський район електромереж ВАТ «Прикарпаттяобленерго» на своїх мережах зафіксував вісім так званих погашень. Через ці ж причини 11 підстанцій ДП «Міськсвітло» працювали у неповнофазному режимі.
Вітер також «порозносив» по місту вчасно не вивезене сміття, порозбивав шибки у житлових будинках, пошкодив рекламні конструкції та повалив дерева, одне з яких впало на пішохідну алею меморіального скверу. Добре, хоч обійшлося без жертв та значних руйнувань.
Але, як зазначила Т.Клочко,  під час посилення вітру до служби оперативного  реагування телефонувало чимало мешканців, які повідомляли  про т. зв. ав ... Читати далі »
Переглядів: 899 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Василь АРТИМ,
депутат обласної ради,
фракція «Батьківщина»


Цю фразу я почув від свого старшого товариша, лікаря із більш як 50-річним стажем, котрий все життя працював на керівних посадах у галузі охорони здоров’я, «дохтора», як його приязно називають вдячні пацієнти,  Євгена Васильовича. Цей сивочолий чоловік, як і тисячі інших, всерйоз стурбований станом  справ у медичній галузі.  А взятися за «невдячну тему» спонукали мене кілька фактів.
Не так давно на колегії ОДА Михайло Вишиванюк повідав своє одкровення. Аби губернатора не залікували в обласній лікарні, йому довелося звідти «втікати драпака». Виявляється, що у такому поважному медзакладі не змогли встановити діагноз очільникові Прикарпаття. Щодня піднімалася температура тіла, а лікарі натомість запропонували губернатору поставити свічку або натерти його оцтом. Покращення стану здоров'я шанованого мною М. Вишиванюка відбулося, слава Богу, тоді, коли голова ОДА звернувся до закордонних лікар ... Читати далі »
Переглядів: 1537 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (5)

За січень від розміщення зовнішньої реклами на території Івано-Франківська надійшло лише 145 тисяч гривень, хоча відповідно до  нарахувань мало б надійти 229 тисяч.

Про це повідомила в.о. директора міського рекламно-інформаційного центру Зоряна Підхомна. Вона також зазначила, що впродовж першого місяця 2011 р. на рекламоносіях в місті залишалось і було додатково розміщено чимало різноманітної соціальної реклами.
Принагідно, керівник рекламно-інформаційного центру поінформувала, що в центральній частині міста продовжується інвентаризація рекламоносіїв. Наразі виявлено 39 незаконно встановлених великих рекламних конструкцій та більше сотні малих. Водночас З.Підхомна наголосила, що чимало  їхніх власників вже подали документи на їх узаконення і отримання відповідних дозволів на встановлення.
А тим часом директор ДКП «Електроавтотранс» Леонід Яковець привернув увагу міського керівництва до неврегульованості питання  ... Читати далі »
Переглядів: 885 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Власний сценарій майбутнього України намалював народний депутат від «Батьківщини» Дмитро Шлемко під час зустрічі з прикарпатськими жур-налістами у вівторок. Нардеп висловив думку опозиції, яка обурена нещо-давніми змінами до Конституції України. З його слів, продовження терміну діяльності парламенту поточного скликання до жовтня 2012 року має на меті реалізувати сценарій залишення при владі Партії регіонів та продов-ження терміну Президента Віктора Януковича.  

«Парламенту дали політичний хабар, – запевняє Д.Шлемко. – Влада просто усвідомлює, що йти на вибори у березні цього року небезпечно».
За його словами, ті, хто проголосували за цей закон, просто бояться за свою шкіру. Це і комуністи, і Народна партія Литвина, і «Наша Україна», які не мають впевненості у завтрашньому дні.  Бояться виборів до Верховної Ради і так звані «тушки», які б в такому разі втратили чималі гроші, які їм щомісячно доплачують до заробітної плати.
«Кожен з них ще не ... Читати далі »
Переглядів: 1123 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Збір коштів за надані в 2010 році житлово-комунальні по-слуги в Івано-Франківську склав 106%. Про це повідомив заступник начальника міськ-житлокомунгоспу Сергій Шутяк.

При нарахуванні у сумі 223 млн. 595 тис. грн. споживачі комунальникам заплатили 238 млн. 293 тис. грн. Борги за спожиті житлово-комунальні послуги зменшились на 14 млн. 647 тис.  грн. Водночас через так звану різницю в тарифах, збитки житлово-есплуатаційних організацій за цей час склали 5 млн. грн.
«Фактично по всіх комунальних підприємствах ми маємо 100-відсотковий  збір коштів за надані послуги. Можна сказати, що ситуація нормальна. Але є питання щодо невідповідності тарифів ЖЕО. Через це в ЖЕО є борги до Пенсійного фонду і не вистачає коштів на здійснення власних повноважень. Такий стан пов’язаний з тарифом. Але його коригування для ЖЕО не проводиться», – зазначив С.Шутяк.
За рівнем заборгованостей ЖЕО до Пенсійного фонду та податкової служби, яка перевищує 10 млн. грн., Івано-Фр ... Читати далі »
Переглядів: 882 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

До 10 лютого житлово-ек-сплуатаційні організації з контейнерних майданчиків для сміття мають вивезти всі ялинки, які люди туди пови-кидали після новорічних свят. Про це повідомив керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула.

Здавалося б, усі ялинки та зрізані під час формування крон дерев гілки могло забирати ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», яке шукає і закуповує відходи деревини, які потім використовуються як паливо для роботи двох котелень цього підприємства.
Однак наразі такої співпраці між комунальниками і теплоенергетиками не відбувається. Останні  мотивують це тим, що поблизу контейнерних майданчиків недостатньо місця для роботи спеціальної установки на базі трактора, яка подрібнює і переробляє деревину.
«Я вчора бачив, як «жеківський» трактор віз ялинки і гілля на сміттєзвалище. А потім ми шукаємо відходи деревини для роботи котелень. А це все після відповідної переробки теж можна спалити в котельні», – обурювався заступн ... Читати далі »
Переглядів: 1013 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

«Карпатівець» Ігор Худоб’як є найдорожчим футболістом Прикарпаття

Минулий рік для 25-річного вихованця івано-франківського футболу вийшов наразі найкращим у кар’єрі. Худоб’як дебютував у національній збірній, а згодом разом з партнерами розпочав прем’єрний для себе єврокубковий похід, що закінчився пізньої осені матчами групового турніру Ліги Європи. Вболівальники «Карпат» знову визнали його найкращим у команді, а вболівальники України – кращим атакувальним півзахисником вітчизняного чемпіонату. Не дивно, що в міжсезоння Ігор був дуже популярним серед журналістської братії. Не відмовив він у спілкуванні й своїм землякам.

– Чи вдалося відпочити після важкого сезону?
– Нам дали на відновлення сил цілий місяць, чого раніше не бувало. Тож і в теплих краях вдалося побувати, і вдома. Зустрівся з батьками, друзями. Адже відколи розпочалися матчі Ліги Європи в Івано-Франківську не був жодного разу. 
– Як взаг ... Читати далі »
Переглядів: 1116 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

2 000 000
Ігор Худоб’як
«Карпати» Львів

Народився 20 лютого 1985 року в Івано-Франківську. Вихованець ДЮСШ «Прикарпаття», ДЮФК «Галичина» і ДЮСШ №3. Тренер – Віктор Поптанич.
Ігрова кар’єра: «Чорногора» Івано-Франківськ (2001-04 рр., 60 матчів / 2 голи), «Спартак» Івано-Франківськ (2004-05 рр., 28/8), «Карпати» Львів (з 2005 р., 165/22).
Збірні України: національна – 3 матчі, молодіжна – 1.

1 000 000
Ігор Ощипко
«Карпати» Львів

Народився 25 жовтня 1985 року в Серафинцях Городенківського району. Вихованець городенківської ДЮСШ і столичного РВУФК. Перший тренер – Любомир Матійчик.
Ігрова кар’єра: «Мострансгаз» Москва, Росія (2002-03 рр.), «Пробій» Городенка (2003 р.), «Шахтар-2» Донецьк (2004-06 рр., 63 матчі / 1 гол), «Шахтар» Донецьк (2007 р., 1/0), «Карпати» Львів (з 2008 р., 62/9).
Збірні України: національна – 2 матчі, молодіжна – 1.

... Читати далі »
Переглядів: 965 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

За інформацією спеціалізова-ного німецького інтернет-ресурсу transfermarkt.de найдорожчим гравцем української Прем’єр-ліги є капітан донецького «Шахтаря» хорват Даріо Срна – 16 000 000 євро. Серед українців найбільше ціниться його партнер по команді Дмитро Чигринський – 10 «лимонів». А як на цьому фоні виглядають наші земляки?

З-поміж вихованців футбольних шкіл Івано-Франківщини найвищою визнано трансферну вартість карпатівського півоборонця Ігоря Худоб’яка – 2 000 000 євро. За останні півроку екс-гравець «Чорногори» і «Спартака» додав у ціні одразу 500 000.
На другому місці розташувався його одноліток, тезка і партнер Ігор Ощипко, котрого оцінено в 1 000 000 євро. На відміну від Худоб’яка в Ощипка спостерігався регрес: від початку сезону він «втратив» 200 000. Причина – травма, через яку футболіст не грав майже півроку.
На третю сходинку своєрідного рейтингу вирвався голкіпер грозненського «Терека» Ярослав Годзюр. Після того, як українець пробився в основу ... Читати далі »
Переглядів: 954 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Наступного тижня відбудеться єдиний у цьому місяці тур чемпіонату України з футзалу. Лідери прийматимуть аутсайдерів. Зокрема, до Івано-Франківська завітає севастопольский ПФС.

Спершу ігри чемпіонату були заплановані на 5 лютого. Однак у національної збірної, що веде підготовку до кваліфікаційного раунду Євро-2012, змінилися плани. Цими днями вона перебувала в Баку, де проходив турнір за участю чотирьох збірних. Українці фінішували другими, поступившись у вирішальній грі господарям, азербайджанцям – 0:3. До цього «жовто-сині» здолали Латвію – 5:1 та Узбекистан – 1:0.
«Ураган» делегував на береги Каспію чотирьох своїх гравців: Чепорнюка і Шотурму – у збірну України, Біро Жаде і Сержао – в збірну Азербайджану. Усі зіграли по три матчі. Українці своїх автографів на воротах не залишили, а от натуралізовані бразильці відзначилися на двох п’ятьма голами, два з яких (від кожного) дісталися українцям. Відзначимо, що не поїхав у Баку голкіпер франківців Ципун, який був ... Читати далі »
Переглядів: 857 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Калуська «Олімпія», попри значне омолодження складу, проведене посеред сезону, продовжує боротьбу за чільні позиції чемпіонату Західноукраїнської хокейної ліги (ЗУХЛ).

В черговому матчі на підталеній відкритій ковзанці «Медик» у Львові калушани здолали однойменний місцевий клуб. Втім, «Львів» до числа фаворитів не входить. Як, до речі, й наступний суперник «Олімпії»: 19 лютого вона прийматиме «Червоноград».
ЗУХЛ. 29-30 січня. ВІМ-«Беркут» Львів – «Львів» – 0:3. «Фаворит» Рівне – «Червоноград» – 5:4. «Експрес» Львів – «Еней» Дрогобич – 3:5. «Явір» Яворів – «Луцьк» – 3:9. 5-6 лютого. «Луцьк» – «Фаворит» – 11:0. «Експрес» – «Явір» – 6:2. «Львів» – «Олімпія» Калуш – 1:5.
Становище команд
    І     В     Н     П     М     О
"Луцьк”    11     10    0     1     79-21     30
"Олім ... Читати далі »
Переглядів: 891 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Бурштинський «Енергетик», готуючись до другої частини першості країни, провів чергові спаринги. Спершу бурштинці поступилися в Яремчі кіровоградській «Зірці» – 0:2, а минулої суботи у Галичі розійшлися миром з друголіговим «Моршином» – 1:1 (гол забив Семенюк).
Завтра «Енергетик» зіграє з «Буковиною». Це буде друга зустріч суперників у міжсезонні. Нагадаємо, що саме чернівецькі футболісти були першими спаринг-партнерами бурштинців. Той матч приніс нічию – 0:0.
Івано-франківське «Прикарпаття» ще не розпочало підготовки до весняних матчів першості. 
Переглядів: 936 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Останній зимовий місяць є найбільш напруженим в календарі чемпіонату Івано-Франківщини. Матчі відбуваються щовихідних.

Цими вихідними відбудуться матчі 6-го туру у вищій лізі. Найцікавішим обіцяє бути поєдинок у Бурштині між місцевим «Західрембудом» і долинськими «газовиками», що наразі йдуть без втрат. Спекотно обіцяє бути і на матчах «Володар» – «Сокіл-Будмаш», «Західшина» – «Буффало».
До фіналу змагань традиційно виходять чотири кращі команду. Вирішальні матчі заплановано на квітень. 
Становище команд
    І    О    CП
УМГ „Прикарпат-
трансгаз” Долина    4    12    12:1
„Буффало” Ів.-Франк.    5    12    14:5
„Західрембуд” Бурштин    4    9    12:6
ФОСК „Прикарпаття”
Коломийський р-н    5    7    8:10
„Сок ... Читати далі »
Переглядів: 906 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

У неділю франківська «Говерла» зазнала найболючішої поразки в сезоні. Граючи на майданчику столичного «Будівельника», прикарпатці поступилися супернику з різницею у 30 очок.

Мур, який звели «будівельники» під власним щитом, виявився нездоланним для гостей із Заходу. «Говерла» встановила власний антирекорд, здобувши всього 56 очок, на сім менше, ніж було у жовтневому поєдинку з «Донецьком» (63:68). Водночас господарі, розлючені несподіваною поразкою від одного з аутсайдерів – «Галичини», не втомлювалися шматувати оборону франківців.  
«Проти «Будівельника» ми постійно відчуваємо проблеми в протиборствах з його центровими. Сьогодні вони домінували під кільцем. Ми хотіли змінити гру, оборонятися колективно. Та це нічого не дало», – прокоментував поразку наставник «ведмедів» Євген Мурзін. 
Чемпіонат України. Суперліга. 3-5 лютого. «Донецьк» – «Азовмаш» – 79:91. «Дніпро-Азот» – «Миколаїв» – 69:75. «Будівельник» – «Галичина» – 82:88. «Кривбасбаскет ... Читати далі »
Переглядів: 897 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

У турецькому Ерзурумі завершилася 25 Всесвітня зимова універсіада. В складі збірної України, котра посіла третє загальнокомандне місце, виступав дует прикарпатців у складі гірськолижниці Богдани Мацьоцької і двоборця Олексія Хомина.

Прикарпатці фінішували далеко від п’єдесталу. Втім на медалі від них ми і не очікували, адже у згаданих вище дисциплінах українці аж ніяк не є фаворитами. Тим паче, слід відзначити виступ Мацьоцької.  20-річна косівчанка дісталася фінішу у всіх чотирьох видах програми. В двох із них (суперкомбінації і слаломі) спортсменка фінішувала у межах чільної двадцятки – 19 і 17 місця відповідно з-поміж майже 80 учасників.
Щодо Хомина, то він прийшов на фініш 23-м (всього стартувало 30 спортсменів).
Решта прикарпатців особливих здобутків на останніх стартах сезону не досягли. Фристайлістка Надія Діденко, а також стрибуни з трампліна Володимир Бощук і Олександр Лазарович не зуміли здолати сито кваліфікацій на турнірах у США та Європі.& ... Читати далі »
Переглядів: 829 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)

Посеред найлютішого місяця у році – як несподіване зізнання у коханні – День святого Валентина, покровителя закоханих.

І нехай нам закидають, що свято це – «заморське», не рідне українцям, проте як прижилося! І нічого дивного. Бо саме у лютому так хочеться кохання! Тільки йому під силу розтопити кригу в серці й подарувати відчуття весни…
Хоча вчені і митці віками б’ються над роз’ясненням, що ж таке кохання, хоч запевняють, що почуття це неможливо осягнути, медики вже все пояснили. За діагнозом ВООЗ, кохання – це хвороба! Інфекційна. А шлях передачі, як і більшості інфекційних захворювань, – повітряно-краплинний (хоча можливий і статевий)...
На думку вчених, у колективі, де з’являється парочка закоханих, витає незрозумілий «вірус», який уражує 25-30% співпрацівників. Під особливі імпульси, які випромінюють закохані (поети охрестили їх стрілами Амура), потрапляють ні в чому не винні люди… В очах у них з’являється характерний блиск, а розпізнати хворих дуже про ... Читати далі »
Переглядів: 1002 | Додав: bond | Дата: 10.02.2011 | Коментарі (0)