Вівторок, 19.03.2024, 08:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 02
До „воза, повного проблем”, облрада „запрягла” Сича   

Місцеві вибори 31 жовтня перекроїли політичну карту області. „Свобода” стала провідною політичною силою Прикарпаття, відтіснивши „Нашу Україну” і „Батьківщину” на другі ролі. Націоналістична партія Олега Тягнибока провела в Івано-Франківську облраду 18 депутатів, що є найбільшим здобутком серед 13-ти політичних сил, які здолали тривідсотковий прохідний бар’єр. Це дозволило „Свободі” претендувати на крісло голови облради і минулого четверга отримати його. У боротьбі за головну посаду в раді лідер прикарпатських „свободівців” Олександр Сич переміг висуванця від владного табору, міністра охорони здоров’я Зіновія Митника.

Голова обласної виборчої комісії Олег Пилип’юк, який згідно з законом відкривав першу сесію представницького органу Прикарпаття, а відтак доповідав про підсумки виборів, одразу ж відзначив „вкрай непростий процес формування склад ... Читати далі »
Переглядів: 1056 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

У вівторок, 30 листопада, розпочала роботу Івано-Франківська міська рада шостого скликання

На площі перед «білим домом» – жодного пікету, як це вже стало традиційно впродовж останнього часу. «Якось не звично», — чую розмову двох новообраних депутатів, які власне поспішали на першу сесію. – «А хто буде пікетувати, якщо вся «Свобода» в сесійній залі?!».

Справді, вже перше сесійне засідання, як і передбачалося, продемонструвало цілковиту домінанту в міській раді Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Голосів «свободівців» (34 мандати) достатньо для прийняття практично будь-якого рішення. Відтепер і звернення, і заяви, і відозви можна приймати не на вулиці, а в сесійній залі. У вівторок перемога «Свободи» на місцевих виборах 31 жовтня реалізувалася у двох перших безальтернативних рішеннях: обранні секретаря міської ради та зверненні до керівників держави «щодо ситуації навколо малого і середнього бізнесу в Україні та ... Читати далі »
Переглядів: 1114 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Юрій Романюк, голова фракції «Батьківщина» в обласній раді

Найбільшим досягненням установчої сесії обласної ради VI-го скликання є формування сталої, з запасом у 22 голоси щонайменше, демократичної коаліції фракцій націонал-демократичного спрямування. Незважаючи на важкий осад минулих протистоянь, амбіцій та емоцій різних політичних сил, демократичним фракціям таки вдалося залишити за межами облради свої меркантильні інтереси, в ім’я реалізації на практиці результатів волевиявлення громади Прикарпаття на місцевих виборах, яка надала нам понад дві третини своїх голосів. Нам залишалось лишень не зганьбити себе в очах виборців, нехтуючи їх вибором, заради якихось зазіхань на теплі крісла у найвищому представницькому органі. Нам це вдалося. Тепер найважливішими питаннями в обласній раді є сприяння керівникам ОДА, РДА та МВК у своєчасному освоєнні мізерних залишків коштів бюджетів усіх рівнів напередодні кінця бюджетного 2010 року, а залишилося буквально 2-3 тижні робот ... Читати далі »
Переглядів: 913 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Минулої п’ятниці в селі Хриплин Івано-Франківської міської ради на вул. Автоливмашівській, 3 урочисто відкрили депо муніципальної протипожежної команди.

Як повідомив керуючий справами Івано-Франківського міськвиконкому Андрій Лис, вона створена для забезпечення протипожежної безпеки сіл Хриплин та Микитинці Івано-Франківської міськради, де мешкають понад дві тисячі осіб, та Хриплинської промзони, в межах якої розташовані 55 підприємств (сім з яких – потенційно небезпечні) та 10 об’єктів з так званим масовим перебуванням людей.
В пожежному депо цілодобово нестимуть службу двоє з десяти рятувальників муніципальної команди, яка фінансуватиметься з міського бюджету. В її розпорядженні також буде три одиниці спецтехніки.
На реконструкцію приміщення пождепо з міської скарбниці витратили 415,5 тис. грн. А наступного року на утримання й розвиток цієї муніципальної пожежної команди та на ремонт під’їзних доріг до її депо в міському бюджеті планують закласти 2,5 млн. ... Читати далі »
Переглядів: 937 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Минулого тижня ми повідомляли про пошкодження двох статуй Богородиці на територіях монастиря отців Василіян та школи №15, що в мікрорайоні Майзлі. Правоохоронцям досить швидко вдалося встановити і затримати особу, яку обгрунтовано підозрювали у скоєнні цього святотатства.

Як повідомив заступник начальника міськвідділу внутрішніх справ Валентин Данилюк, ним виявився юнак, що мешкає поруч монастиря та школи і перебуває на обліку в психіатричній лікарні. Свій вчинок він пояснив тим, що лик Богородиці дуже нагадував йому обличчя своєї сестри, з якою він посварився. «Ми його затримали, але в нього загострилася хвороба і зараз він перебуває у спеціалізованій лікарні», — зазначив В. Данилюк.
Водночас заступник начальника МВ УМВС повідомив, що в зв’язку з  випадками хуліганства в мікрорайоні «Майзлі» внесені зміни до схеми його патрулювання. Зараз у вечірній час там додатково несуть службу піший і автомобільний патрулі підрозділу внутрішніх військ Міністерства вну ... Читати далі »
Переглядів: 801 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

До вересня наступного року в Івано-Франківську планують встановити пам’ятник «Руській трійці».

З такою ініціативою, з нагоди 200-річчя з дня народження відомого українського письменника та громадського діяча Івана Вагилевича, одного із засновників «Руської трійці», до якої також входили письменники Маркіян Шашкевич та Яків Головацький, виступило Українське товариство охорони пам’яток  історії та культури.
Як повідомила заступник начальника міського управління архітектури Світлана Лосюк, 27 грудня в приміщенні Центрального народного дому заплановані громадські слухання щодо місця встановлення монумента, в яких можуть взяти участь всі охочі.
Наразі, за її словами, розглядаються п’ять варіантів місць: в сквері, позаду головного корпусу медуніверситету, в сквері на вулиці Низовій, на перехресті вулиць Незалежності та Січових стрільців, в сквері на вулиці Вірменській та в новому мікрорайоні на перехресті Південного бульвару і вулиці Орлика.
Нагадаємо, що, ... Читати далі »
Переглядів: 898 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Вранці минулої суботи до міста навідалась зима. Щоправда, невеликий сніг швидко розтанув і особливих незручностей не завдав. А ось у вівторок зранку через те, що комунальники невчасно поспали піском спуск на вулиці Хіміків, у «годину пік» простоювали тролейбуси першого, четвертого та восьмого маршрутів, — повідомила начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко.

За інформацією начальника дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління міськжитлокомунгоспу Володимира Юсипіва, на той час в місті працювали вісім одиниць спецтехніки, чотири з яких – піскорозкидачі, котрі й мали в першу чергу посипати піщано-соляною сумішшю підйоми та спуски, перехрестя і вулиці, де пролягають маршрути громадського транспорту. «Всі вони згідно з планом виїхали на свої маршрути. За нормативами на ліквідацію ожеледиці відведено вісім годин, — зазначив Володимир Петрович, — і за цей час ми з цим впораємося. Але одномоментно «перекрити» спецтехнікою все місто у нас н ... Читати далі »
Переглядів: 866 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Керівництво міста вимагає від міського відділу ДАІ навести лад з паркуванням автомобілів поблизу адмінбудинку на вулиці Мельничука і на службовій стоянці машин міськвиконкому.

«Доходить до того, що на місці паркування службової машини міського голови стоїть якийсь «Запорожець», — довів до відома начальника міської ДАІ Володимира Бойчука перший заступник міського голови Зіновій Фітель. – Видно, його власник отримує задоволення від паркування на службовій стоянці «білого будинку». З боку облдержадміністрації на вулиці Шпитальній постійно стоять двоє ваших патрульних. То нехай один із них час від часу навідується і на стоянку міськвиконкому на вулицю Мельничука», — запропонував перший віце-мер.
А заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку Микола Саєвич звернув увагу начальника міськвідділу ДАІ на зупинку громадського транспорту «Універмаг» на вул. Дністровській. «Там паркуються автобуси приміського сполучення, яких вз ... Читати далі »
Переглядів: 965 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

До кінця року у Верховній Раді планують розглянути в другому читанні проект Житлового кодексу України. Цей документ, як і Податковий кодекс, на думку експертів, має всі шанси викликати ще одну масову хвилю протестів громадян, адже ставлення до Житлового кодексу досить неоднозначне. Навіть у Головному юридичному управлінні Верховної Ради переконані, що цей законопроект потребує суттєвого доопрацювання.

Переважна більшість його статей спрямовані на регулювання відносин, які вже врегульовані різними законами та нормативними актами. Водночас він передбачає нові підходи до надання житлових послуг, зміни в їх оплаті, відновлення нарахування пені за борги, а також створення нових управлінських та контролюючих структур. Тож складається враження, що розробники законопроекту мають на меті черговий перерозподіл сфер впливу в галузі надання житлово-комунальних послуг.
Необхідність ухвалення нового Житлового кодексу пояснюють тим, що чинний Житловий кодекс УРСР ще від 1983 ... Читати далі »
Переглядів: 853 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Відбулися перші сесії
Відбулися перші організаційні сесії сільських рад Івано-Франківської міської ради, на яких визнано повноваження новообраних депутатів, голів, обрано секретарів сільських рад, виконавчі комітети та інше.
Вже втретє сільським головою Вовчинців обрано М.Назара, вдруге обрано сільськими головами Л.Атаманчук (с.Угорники), М.Сіщук (с.Микитинці), В.Влашин (с.Крихівці).
Секретарями сільських рад обрано:  у Вовчинцях – О. Дуб’як, в Микитинцях – Г. Марків, у Крихівцях – М. Петрів, в Угорниках – Р. Гудиму.

У Вовчинцях розпочали будівництво дитячого комплексу

У Вовчинцях  на вулиці Живописній почали будувати дитячий комплекс, в який входитимуть і дитячі ясла, і дитячий садок. Такого закладу в Івано-Франківську  ще немає, зазначають фахівці. Споруджується він за всіма новітніми зразками і відповідатиме всім  вимогам Міністерства освіти України. Компл ... Читати далі »
Переглядів: 1328 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Впродовж року комунальники утеплили панельні стіни у 30 квартирах, герметизували стики та утеплили фасадні стіни у чотирьох панельних багатоповерхівках, — повідомив начальник міськжитлокомунгоспу Василь Білик.
За його словами, в міському бюджеті на це було передбачено 836 тисяч гривень. Наразі виконали робіт на 672,2 тисячі гривень.
«Утеплення одного квадратного метра панельної стіни коштує 250-280 гривень. Наступного року на утеплення панельних будинків та герметизацію панельних швів проситимемо більше коштів, адже ще залишаються 480 квартир, де це необхідно зробити», — зазначив Василь Йосафатович.
Керівника міськжитлокомунгоспу в його намірах повністю підтримав і перший заступник міського голови Зіновій Фітель, який запропонував міськжитлокомунгоспу розробити відповідну програму робіт на 2011 рік і подати її на розгляд міської влади.
Наш кор.
Переглядів: 1147 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Мешканці мікрорайону Пасічна б’ють на сполох. На місцевому озері  зостались зимувати 10 лебедів. Їхній вожак загинув і вони не відлетіли. Люди їх підгодовують, але побоюються, що птахи не витримають сильних морозів і можуть загинути.
За словами начальника служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяни Клочко, цю інформацію передали керівництву міського парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка, але воно належним чином на неї так і не відреагувало.
Головний інженер «ПКіВ ім. Т.Г. Шевченка»  Георгій Тріщук пояснив, що птахи могли б перезимувати на території парку, але дуже проблематично їх спіймати і туди перевезти. «Одного разу двох лебедів, які там залишилися на зиму, ми вже ловили. Але так їх заганяли, що один від розриву серця загинув того ж дня, а інший – на другий день. Тому зараз до відлову птахів треба залучити відповідних фахівців», — переконаний Георгій Дмитрович.
Наш кор.
Переглядів: 941 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Серед команд, що у сезоні 2010-11 рр. репрезентують Івано-Франківщину на всеукраїнській арені, немає одного з старожилів – волейбольного «Факела». Клуб захищав кольори обласного центру впродовж 13-ти сезонів, однак коштів для продовження своєї участі у змаганнях не знайшов. Місце команди у вищому дивізіоні залишилося вакантним…

«Факел» було створено у 1997 році не на порожньому місці. Основу клубу склали гравці галицького «Володаря», котрі за браком власного майданчика, змушені були виступати у чужим містах. І лише один з турів відбувся у сусідньому Бурштині, де є відповідний спорткомплекс. На той час завдяки вдалим виступам в чемпіонаті країни жіночого «Університету» Івано-Франківськ вже мав стійкий інтерес до популярної гри.
Новачком заопікувався технічний університет нафти і газу. Власне, звідси й назва – «Факел».  Команда пройшла всі щаблі вітчизняної волейбольної ієрархії. Чотири сезони франківці провели у другій лізі (найкращий результат – 2 місце у ... Читати далі »
Переглядів: 927 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Минулого місяця стартував черговий чемпіонат Івано-Франківщини з волейболу, на якого вийшла рекордна кількість команд.

Вища ліга, повністю зберігши свій склад, прийняла до своїх лав новачка – команду села Прибилів з Тлумацького району. Фаворитом сезону нині є представник обласного центру – «Буффало», яке залучило до своїх лав кількох екс-гравців «Факела». Обласна федерація не проти й надалі збільшувати склад обласної еліти, були б бажаючі…
У першій лізі з’явилися одразу п’ять нових колективів – з Надвірнянщини, Верховини, сіл Слобода Коломийського і Марківці Тисменицького районів. Шкода тільки, що недорахувалися декотрих старожилів – Вигоди, Вікнян (Тлумацький район), Кобак (Косівський), Тисмениці…
Вища ліга
    І    О    CП
„Буффало” Ів.-Франк.    2    6    6:0
УМГ „Прикарпат-
трансгаз” Долина    1    3    3:1
... Читати далі »
Переглядів: 926 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Цієї осені відбулися світові волейбольні форуми серед чоловічих та жіночих команд. Сильна половина змагалася в Італії, слабка – в Японії. І в обох прикарпатці мали за кого вболівати.

На Апенінах Івано-Франківщину представляв 49-річний арбітр Михайло Мельник. Наш земляк, суддівська кар’єра котрого триває вже понад 15 років, не новачок на міжнародній арені. За його плечима кілька континентальних першостей серед юніорів, десятки єврокубкових поєдинків, в т. ч. фінальних етапів. Однак на турнір світового рівня він був запрошений вперше. В Італії франківець обслуговував матчі групового турніру за участю збірних Франції, Чехії, Болгарії та Китаю, отримавши за свою роботу високі бали. А це запорука того, що Мельник і надалі працюватиме на найпрестижніших турнірах.
На жіночій світовій першості прикарпатців мала б зацікавити гра вихованки однієї з франківських спортшкіл, колишнього гравця нашого «Університету» 21-річної Наталії Гончарової, яка є одним з лідерів… збірно ... Читати далі »
Переглядів: 862 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Команди футзального чемпіонату країни завершили перше коло змагань. Франківський «Ураган» на проміжний фініш прийшов п’ятим. Від команди, яка зазіхає на медалі, очікували більшого. Втім, ще все можна виправити. Тим паче, зважаючи на нову формулу змагань.

Минулої суботи ураганівці здобули непросту гостьову перемогу над донецьким «Шахтарем», який також нині займає місце, далеке від омріяного. До речі, обігравши гостей з Прикарпаття, донбасівці могли обійти їх у турнірній таблиці. Проте не склалося. Вирішальними у зустрічі стали два голи бразильців.
А от у кубковому матчі з ЛТК, з яким «Ураган» завбачливо договорився зіграти поза розкладом, відзначалися здебільшого доморощені таланти. П’яти голів, втім, вистачило лише для нічиєї. Матч-відповідь відбудеться у середу, 8 грудня. А 5-го числа в матчі чемпіонату франківці прийматимуть рівненський «Кардинал». 
Чемпіонат України. Вища ліга. 11 тур. 27 листопада. «Шахтар» – «Ураган» – 0:2 (Біро Жаде, 6, Сержао, 36 ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

В суботу завершилось семиматчеве виїзне турне франківської «Говерли» майданчиками своїх суперників. Якби хтось напередодні сказав, що в ньому підопічні Євгена Мурзіна зазнають лише однієї поразки…

Неймовірно, але «Говерла» перемогла у шести з семи поєдинків! Дві заключні вікторії були здобуті у Маріуполі над чинним чемпіоном країни – місцевим «Азовмашем» і лідером поточної першості – БК «Донецьк». Донеччани через реконструкцію власної арени (її готують до юніорської першості світу з хокею) тимчасово також осіли на берегах Азова.
До Маріуполя франківці прибули заздалегідь, з Дніпропетровська, де проводили попередні поєдинки. Готувалися до ігор, відвідали один з єврокубкових поєдинків. А потім взяли й переграли господарів. Через два дні на тому ж паркеті не встояли й донеччани. Причому перемоги були писані немов під кальку – 77:73 і 79:73 відповідно. Фантастика та й годі!
Коментуючи згадану серію, наставник «Говерли» заявив, що в гостях його підопічним діється ... Читати далі »
Переглядів: 907 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

У новітні часи таке явище зв’язку як пошта переживає не найкращі часи свого розвитку. Суспільство заполонили більш сучасні способи спілкування, тому тепер все рідше і рідше, особливо люди молодшого покоління, звертаються за послугами до листонош. І вже зовсім скоро наші діти навіть не будуть знати, хто такі листоноші. В їхній уяві залишиться тільки вічний герой із мультфільму «Троє із Простоквашино» з сумкою через плече та шапкою-вушанкою на голові.

Насправді ж українським листоношам не тільки вдається втриматися на плаву, але й надавати послуги на високому рівні. І все це заради пересічних громадян. Про ті умови, в яких доводиться виживати системі поштового зв’язку України, ми говоримо із директором Івано-Франківської дирекції Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» Михайлом Миколайовичем Саковським.
– Традиційне листування вже відходить у небуття. Новітні технології дозволяють листуватися за допомогою Інтернету. А тому пошта все менше ... Читати далі »
Переглядів: 1046 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)

Нещодавно у видавництві  «Грані-Т» у серії «De profundis» вийшла книжки статей та есеїв Івана Ципердюка «Подорож крізь туман»*. За словами автора «на цих сторінках – моя подорож крізь туман років і досвідів до землі, з якої все починається, на якій жили мої батьки, діди, живу я – і вірю, завжди будуть жити наші діти».

Книжка складається з чотирьох розділів – «Життя».  «Між політикою та людиною», «Розмови і прощання з друзями»,  «Нова дегенерація»: невдалі спроби тотальної втечі», кожний з яких – це фіксація найсокровенніших та найсправжнісіньких митей буття, сповнених любові до світу та пошуку себе у ньому.  І потреби – найчистішої у своїй правдивості – залишити по собі слід…
Тексти другого розділу складаються переважно з журналістських матеріалів, які готувалися для газети «Західний кур’єр» та української редакції радіо «Свобода» переважно далеких 2002-2003 років. Скупі, майже публіцистичні тексти фактично не втратили своєї актуальності і по ... Читати далі »
Переглядів: 972 | Додав: bond | Дата: 02.12.2010 | Коментарі (0)