П`ятниця, 29.03.2024, 17:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 26
Переглядів: 1476 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

Андрій РЯЗАНЦЕВ,
депутат  міськради,
фракція "Наша Україна”


Попередня система виборів до місцевих рад виключно за  партійними списками показала свою недосконалість і неспроможність якісно управляти на регіональному рівні. На жаль, це призвело до зайвої псевдозаполітизованості, за якою, зазвичай,  приховувалися комерційні інтереси тих чи інших регіональних політичних лідерів та пов’язаних з ними фінансово-промислових груп. Громада відчула втрату зв’язку між виборцем і депутатами, які потрапляли до списків не відповідно до реальних побажань громади.  Вони не вважали себе зобов’язаними до відповідальності перед людьми, а виключно перед політичними силами та їх лідерами. Ми це бачили і в Івано-Франківській міській раді. Питання, які були корисні громаді, не голосувались виключно з приводу протистояння політичних сил між собою  та міським головою.
Принципова різниця з попередніми виборами полягає в тому , що цього разу виборець буде голосуват ... Читати далі »
Переглядів: 1040 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

У приміському селі Угорники, яке адміністративно входить до складу Івано-Франківської міської ради, в неділю, 22 серпня, урочисто відкрили пам’ятник уродженцеві села, головному ідеологу  Організації українських націоналістів (ОУН), авторові «Десяти заповідей українського націоналіста» Степану Ленкавському.

На церемонії відкриття пам’ятника були присутні жителі села Угорники та Івано-Франківська, активісти політичних партій. Освячення пам’ятника провели архієреї Івано-Франківської і Коломийсько-Чернівецької єпархій Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин і Микола Сімкайло.
«Без таких осіб, як Степан Ленкавський, ми сьогодні не стояли б під синьо-жовтим стягом, не ходили б у вишиванках і в Українську греко-католицьку церкву. Завдяки таким особам і відбулася незалежність України», — наголосив у своєму виступі Віктор Анушкевичус.
Голова облради Ігор Олійник у свою чергу повідомив, що мр ... Читати далі »
Переглядів: 1093 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

Минулого тижня з’явилася інформація про те, що з підручників з історії України для п’ятого класу вилучили згадку про помаранчеву революцію. Мовляв, дітям, котрі лише починають вивчати предмет, не потрібно надмірно захоплюватися політикою.

Згідно із новими пропозиціями цей розділ історії нашої держави мав би вивчатися в 11 класі. Проте ще невідомо, чи в нових підручниках для 11 класу той матеріал з’явиться, бо наразі друк нових посібників дійшов тільки до десятого класу.
Про вилучення розділу з підручника говорять не тільки політики, але й педагоги.
– Тривалий час я була куратором вчителів історії Івано-Франківська. Скажу вам свою думку як учителя. Навіть якщо з підручника для п’ятого класу «Оповідання з історії України» заберуть інформацію про помаранчеву революцію, це не означає, що такий факт в історії не відбувся, – каже заступник начальника Івано-Франківського міського управління освіти і науки Світлана Уварова. – Безумовно, можна переписати підручник. А ... Читати далі »
Переглядів: 977 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

За перше півріччя цього року до міськвиконкому надійшло 1761 звернення, тоді як за це же період 2009 року – 1643 звернення. На особистому прийомі побувало 228 громадян, що на 5% менше, ніж в минулому році. В тому числі у міського голови – 148, у першого заступника – 67, у заступників та керуючого справами – 13.

Як повідомив «ЗК» начальник відділу звернень громадян виконкому міської ради Іван Яблонський, основні питання під час усних прийомів стосувалися експлуатації і ремонту житла (від загальної кількості 31%), поліпшення житлових умов (29%), приватизації земельних ділянок та узгодження земельних меж (8%), дозволу на встановлення індивідуального опалення (2,2%).
З вищих органів влади до Івано-Франківського міськвиконкому надійшло 414 письмових звернень, що на 45% більше, ніж торік. З них: 7 звернень з апарату Верховної Ради України, 13 з обласної ради, 394 з облдержадміністрації.
Пишуть на адресу міськвиконкому і народні депутати. Таких звернень маємо 15. ... Читати далі »
Переглядів: 1193 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

Цієї неділі село Микитинці Івано-Франківської міськради відзначатиме 500-у річницю з часу першої писемної згадки. Наприкінці минулого року дослідник Петро Сіреджук віднайшов її в документах Центрального державного історичного архіву у Львові, датовану 1510 роком. Також існує писемна згадка про те, що наступного, 1511 р., Микитинці перейшли у власність від одного пана до іншого. Хоча донедавна це село з давньою і багатою історією вважалося на сто років молодшим.

Звідки прийшов Микита?
Версія щодо заснування й походження села побутує така: угорницький пан одному зі своїх підданих, якомусь Микиті, начебто дозволив оселитися осторонь Угорників на правому березі річки Млинівка і саме його ім’я лягло в назву нового поселення. На її користь свідчать і дослідження відомого історика, академіка Івана Крип’якевича.
Тож те, що своєю появою село завдячує якомусь Микиті, не викликає жодного сумніву. ... Читати далі »
Переглядів: 1628 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

В обласному центрі завершили реконструкцію манежу коледжу фізвиховання

Роботи, котрі проводили фахівці латвійської фірми «Спорта-Халле», завершилися за графіком. 15 серпня арена, що виблискує свіжим лаком, була здана в експлуатацію. Першими на новенький паркет вийшли ті, хто й затіяв грандіозну перебудову спортзалу – баскетболісти франківської «Говерли».

Все почалося з того, що вітчизняна баскетбольна Суперліга торік заборонила «Говерлі», новачку турніру, виступати у рідних стінах через небезпечне для здоров’я спортсменів покриття ігрового залу. Помикавшись трохи по гостях, керівництво клубу все ж вмовило функціонерів змилостивитися. Франківцям дозволили виступати у рідних стінах. Але тільки під «залізні» гарантії реконструкції спортзалу.
Спершу «ведмеді» хотіли придбати настил, який би монтувався на офіційні матчі поверх існуючого. Проте, озброївшись калькулятором, клубні боси « ... Читати далі »
Переглядів: 1058 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

Поразками завершилися чергові поєдинки «Прикарпаття» і «Енергетика» у першості країни.

«Прикарпаття» було гостем «Геліоса». Харків’яни не перемагали у рідних стінах з 8 квітня, коли їх суперником… також були франківці. Й цього разу перемога дісталася господарям.
Натомість «Енергетик» вже третій сезон не може обіграти "Фенікс-Іллічівець”! Прихильники ж бурштинської команди сподівалися, що їх улюбленці зможуть продовжити очкову серію, розпочату два тижні тому у грі з «Чорноморцем»…    
Першість України. 1 ліга. 6 тур. 21-22 серпня. «Закарпаття» – «Титан» – 2:0. «Нафтовик-Укрнафта» – «Чорноморець» – 0:0. «Нива» В – «Олександрія» – 2:2. «Динамо-2» – «Буковина» – 0:1. «Сталь» – «Львів» – 0:0. «Дністер» – «Арсенал» – 0:2. «Енергетик» – «Фенікс-Іллічівець» – 1:2 (Семенюк, 6 – Леонов, 47, 78). «Геліос» – «Прикарпаття» – 1:0 (Акименко, 54). «Кримтеплиця» – «Зірка» – 2:0.
Становище команд
    І     В  &nbs ... Читати далі »
Переглядів: 975 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

Яремчанські «Карпати», які наробили чимало галасу переможною ходою в розіграші Кубка України, продовжують засмучувати своїх прихильників у матчах обласного чемпіонату. Після літніх вакацій курортники ще не здобули жодного очка!

На старті другого кола «Карпати», нагадаємо, поступилися у рідних стінах «Пробою» (0:1). Потім була серія вдалих кубкових поєдинків і та невдача стала сприйматися як прикре непорозуміння. Проте минулої суботи у перенесеному матчі 8-го туру «Карпати» сенсаційно поступилися «Ніці-Динамо» – 2:3. Залишивши в запасі групу гравців «основи», один з фаворитів сезону на початку другої 45-хвилинки поступався аутсайдеру змагань з рахунком 0:3. Два м’ячі яремчанці все ж зуміли відіграти, але не більше.
Можна припустити, що після аналізу турнірної ситуації «Карпати» вирішили зосередитись на кубкових змаганнях. Бо й справді, відіграти турнірну фору у печеніжинських «одноклубників» (вона, між іншим, вже сягла 15 очок) чи в «тепловиків» з обласного центр ... Читати далі »
Переглядів: 1001 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

В 1/16 фіналу розіграшу Кубка України вперше за історію цього турніру Івано-Франківщина буде представлена одразу двома клубами. На своїх суперників чекають івано-франківське «Прикарпаття» та яремчанські «Карпати». Зауважимо, яремчанці стали першим аматорським клубом, котрий сягнув основного раунду змагань.

В другому кваліфікаційному раунді горяни у драматичному поєдинку здолали МФК «Миколаїв». Перемогу «Карпатам» приніс оборонець Василь Кавінський, який відзначився після розіграшу штрафного удару. Ще одним героєм матчу став голкіпер яремчанців Мафтій Кудла – він парирував 11-метровий удар.
«Прикарпаття» зустрічалося з бурштинським «Енергетиком». Господарі зуміли реваншуватися за поразку у матчі першості – 1:0. Цікаво, що й тут не було реалізоване пенальті. Схибив капітан франківців Олександр Микуляк. Та саме він невдовзі забив переможний м’яч. Гра була відзначена зливою дисциплінарних покарань – гравці обох команд нахапали в сумі десять жовтих і дві червоні карт ... Читати далі »
Переглядів: 906 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)

Символічне свято завершення жнив відзначили на Покутті. З нагоди Дня Незалежності України у Тлумачі відбулося грандіозне дійство – «Свято короваю з нового врожаю». Його учасниками стали сотні гостей із всього району, фольклорні колективи, народні умільці, а також винуватці дійства – трударі-хлібороби.

Привітати тлумачан із святом завітали поважні гості – голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, голова Світового конгресу українців 1998-2008 років Аскольд Лозинський, народний артист України, режисер кінострічок «Нескорені», «Голод 33», «Владика Андрей» Олесь Янчук, голова Асоціації українців Іспанії, шеф-редактор газети «Європейський українець» Михайло Петруняк.
Кожне село району представило свої короваї, різноманітні страви та напитки. Коржі з маком, вареники, пампушки, грибочки та інша випічка припали до смаку гостям свята. А по бороді у кожного текла горілка, наливки, вишняки, різні настої, узвар, кисіль. А ще кожне село готу ... Читати далі »
Переглядів: 1795 | Додав: bond | Дата: 26.08.2010 | Коментарі (0)